OBRAMBENI I PSIHOLOŠKI KAPACITETI TANKI

Politika na prosvjedu poduzetnika akt je jeftinog populizma

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Pogled na glavni Trg i mnoštvo okupljenih na prosvjedu protiv ekonomskih mjera
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Prosvjed poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Prosvjednicima na glavnom Trgu poslužena "kava za van"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Transparenti na prosvjedu poduzetnika upućeni Andreju Plenkoviću
05.02.2021.
u 21:59
Što je političare dovelo na prosvjed? Istinska podrška ozlojeđenim poduzetnicima ili su vidjeli priliku za političku destrukciju
Pogledaj originalni članak

 Da se “Veliki krik poduzetnika koji će potresti Hrvatsku” dogodio i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, s obzirom na to kako su se sudionici  pridržavali epidemioloških mjera, vjerojatno bi bilo na stotine privedenih.

Međutim, očigledno se vodilo računa da se represijom ne dižu tenzije. Dojam je kako je kod sviju, pa i onih koji donose strateške odluke prevladao stav da represiju treba izbjegavati osobito nad onima koji su trenutačno možda i najfrustriraniji dio nacije te koji imaju pravo dići svoj glas jer im se više od dva mjeseca uskraćuje mogućnost da posluju. Može se reći da je politički oportunizam nadjačao osjećaj za vladavinu prava. I mnogi će se složiti da je takav pristup bio opravdan.

Lako je manipulirati

Ako su ugostitelj, vlasnici teretana ili fitness-centara podnijeli žrtvu za opće dobro, što uključuje i živote i zdravlje korisnika njihovih usluga, onda je i potencijalni rizik od širenja zaraze zbog nediscipline pojedinaca na poduzetničkom prosvjedu žrtva koju ćemo kao društvo podnijeti.

VIDEO U Zagrebu održan prosvjed ugostitelja i poduzetnika: Samo želimo raditi!

Uz ono što država čini da ublaži ekonomske posljedice za dio pandemijom najpogođenijeg dijela gospodarstva, bez obzira na to  je li to malo i bi li moglo i trebalo biti više. Naravno, među prosvjednicima ima i takvih koji su se i neracionalnim poslovanjem, precjenjivanjem svojih mogućnosti, ali i maskiranim poslovanjem sada doveli u situaciju u kojoj samo u otvaranju, bez obzira na društvenu cijenu, vide spas za sebe, ali naravno da ima i onih na koje se teret pandemije sručio na njih baš u najgorem trenutku unatoč i relativno skrupuloznoj poslovnoj politici. O psihosocijalnim efektima pandemije već je toliko toga izrečeno i napisano.

Notorno je da je poseban režim pod kojim živimo već gotovo godinu dana ostavio traga na svima nama. Osobito je teško onima koje uz sve to more i egzistencijalne brige. Naravno, posao je Vlade da o svemu tome vodi brigu, ali i svih nas. Nedavna tragedija u Šibeniku, nažalost, primjer je kako vrtlog misli urednog građanina i poslovnog čovjeka u tren može pretvoriti u nezaustavljivog likvidatora svojih “neprijatelja”.

Ovo su vremena kad su obrambeni i psihološki kapaciteti mnogih među nama tanki i slabašni. O tomu osobito trebaju voditi računa svi na političkoj sceni. I na vlasti i u oporbi. S ljudima potresene psihološke strukture lako je manipulirati pa se nekome može činiti i privlačnim pokušati iskoristiti te ljude, i njihov pobunjenički zanos za svoje osobne političke interese.

Politički makjavelizam

Naravno, puka pojava pojedinih političara na skupu radi davanja podrške ogorčenim poduzetnicima legitimna je aktivnost, premda i akt jeftinog populizma. Valja pretpostaviti da postoje uzvišene vrijednosti zajedničke i ljevici i desnici. Ali, jesu li interesi makar i malih poduzetnika u ovoj krizi uistinu baš takva vrijednost koja će Zlatka Hasanbegovića i Željka Sačića motivirati na politički angažman podrške jednako kao i Marijanu Puljak, Daliju Orešković ili Mirelu Ahmetović.

Uostalom, je li itko od njih izgradio imidž boraca za poduzetnička prava? Što je njih dovelo na prosvjed? Istinska podrška ozlojeđenim poduzetnicima ili su vidjeli priliku za političku destrukciju. Naravno, legitimno je boriti se za vlast, ali u ovim okolnostima treba voditi računa i kako. Politički makjavelizam u doba pandemije može biti i opasan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IL
ilustrator
09:17 06.02.2021.

politika na bilo kojem prosvjedu je politkanstvo