pamtit će se kao sposobna

Političarka koju nije zaustavio ego, a ni ženstvenost

Foto: PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Daniel Karmann/DPA/PIXSELL
Kancelarka Merkel dolazi na otvorenje Bayreuth festivala 2009. godine
Foto: Tobias Hase/DPA/PIXSELL
Merkel na otvorenju Bayreuth Festivala 2017. godine
Foto: Markus Schreiber/DPA/PIXSELL
Presumably last cabinet meeting under Chancellor Merkel
Foto: REUTERS/Staff/PIXSELL
A look back at Angela Merkel's 16-year term as Germany's chancellor
Foto: REUTERS
Angela Merkel
08.12.2021.
u 17:55
Šok među modnim kritičarima izazvala je kada je za premijeru u operi odjenula haljinu dubokog dekoltea
Pogledaj originalni članak

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel održala je svijetu politike i lekciju o dostojanstvu žene. Ne samo da svoj mandat završava kao superuspješna političarka, godinama na samom vrhu liste najmoćnijih žena svijeta, u čijoj besprijekornoj karijeri nema ni jednog jedinog skandala, već je upravo ona političarka koje svoj spol uspjela učiniti posve nevažnim u poslu koji je obavljala.

"Mama Merkel sako"

Naravno, mnogo toga proizlazi direktno iz njezina karaktera i osobnosti, ali tijekom cijelog mandata čvrsto se držala osnovnog pravila da je ona profesionalac koji radi dodijeljeni joj posao najbolje što može, a sve ostalo iz svog života držala je u strogoj sjeni svoje javne funkcije. Najbolji dokaz tome njezina je pojavnost. U svijetu mode odavno mnogi s podsmijehom spominju 'mama Merkel sako', ali riječ je o službenoj odjeći, zamalo pa uniformi žene koja je doslovno drmala Europom i svijetom, a ne svojim Instagram profilom na kojem se željela svidjeti svima.

Foto: Tobias Hase/DPA/PIXSELL
Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom na otvorenju Bayreuth Festivala 2017. godine

Kada se "film" odvrti do njezinih početaka, jasno je da je u jednom trenutku angažirala nekog modnog stručnjaka, kao i to da mu je rekla da u odjeći u kojoj ujutro izađe iz kuće mora biti do kasno u noć te da odjeća mora u prvom redu biti funkcionalna i neupadljiva.

Kao spasonosno rješenje taj je stručnjak, a, znakovito, ni njegovo ime nije iscurilo u javnost, ponudio odijela, jednostavnih hlača i sakoa koji prikrivaju "strateška" mjesta na kojima bivše kancelarke ima previše. Možda je Merkel u svojim odijelima ponekad i bila dosadno odjevena, ali zasigurno nikada nije bila neprikladno ili ne daj Bože vulgarno. Baš zbog toga, svijet modne kritike svojedobno je zamalo ostao bez 95 posto svojih članova, koji su hvatali zadnji dah kada se kancelarka u pratnji supruga na premijeri opere pojavila u večernjoj haljini opasno dubokog dekoltea. Kako je riječ o ženi koja i na tom polju ima što reći, i to je bila lekcija iz učinkovitosti.

VIDEO Čime će se Merkel baviti u mirovini: Primat će 15.000 eura

Modne eskapade političarki

Do dana njezina odlaska s trona svijet se nagledao političarki (i političara) koje su u datom trenutku, opčinjeni vlastitom slikom u javnosti i opijeni moći, željele biti zvijezde i to najveće na svijetu. Tada obično kreću modne eskapade nespojive s poslom koji ti ljudi rade, a koje svi mi ostali plaćamo. Merkel je svoj ego te vrste, ako ga uopće ima, držala na uzdi i zato će je svijet pamtiti kao sposobnu, a ne dobro ili loše odjevenu ženu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
19:19 08.12.2021.

Ha, ha, ha, ha, Merkel i ženstvenost!!! Nadstrešnica na svakoj busnoj stanici ZET-a ženstvenost je od nje....

M3
Miške 3
04:50 09.12.2021.

Ostat će zapamćena po pozivu bez dokumenata milijun izbjeglica