Glavni ravnatelj policije o H. Kopitzu:

'Policija je u bolnici s njim. Nije bilo postupanja prema njemu zbog nasilja ili drugog kaznenog djela'

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
'Policija je u bolnici s njim. Nije bilo postupanja prema njemu zbog nasilja ili drugog kaznenog djela'
27.09.2021.
u 11:28
Harald Kopitz (56) ubio je svoje troje djece, blizance – djevojčicu i dječaka od sedam godina i dječaka od četiri godine
Pogledaj originalni članak

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina komentirali su stravičan slučaj koji se u noći s petka na subotu dogodio u zagrebačkim Mlinovima kada je Harald Kopitz (56) ubio svoje troje djece i daljnji postupak kad ga otpuste iz bolnice. Božinović je govorio i o izvješću SOA-e.

Na pitanje o hakerskim napadima, Božinović je rekao da je sigurnost podignuta na višu razinu. 

"Izvješće je, naravno, sveobuhvatno jer SOA se bavi svim izazovima bitnima za nacionalnu sigurnost RH. Naša Vlada donijela je odluku o poduzimanju dodatnih mjera zbog takvih napada. Podigli smo sigurnost na višu razinu, što je rezultiralo time da je detektirano više takvih napada. Što se tiče na napada na informatičku strukturu MUP-a, to nismo zabilježili", kazao je.

Na pitanje o radikalizmu i pokušajima radikalizacija, Božinović je odgovorio da je činjenica da u javnom prostoru postoje poruke koje jesu na tom tragu ili su više ili manje usmjerene prema RH, no činjenica je, dodao je, da one nemaju veća uporišta u RH. "Mi ni jedan izazov sigurnosti ne podcjenjujemo i pratit ćemo to i poduzimati preventivne akcije", kazao je Božinović.

Na pitanje u kakvom su stanju policajci koji su došli na mjesto zločina, Božinović je rekao da im je pružena pomoć. "Mi kroz sustav školovanja radimo i na njihovoj psihološkoj pripremi, no uvijek postoje ekstremne situacije gdje čovjek djeluje ljudski. Imamo posebne stručnjake koji se bave takvim situacijama i daju psihološku pomoć ljudima koji su imali traumatično iskustvo. Isto tako je činjenica da će oni, nažalost, pamtiti to što su vidjeli vjerojatno dugo", kazao je ministar.

O Haraldu Kopitzu (56) više informacija dao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina. 

"Prema zadnjim saznanjima osumnjičeni roditelj nalazi se pod liječničkim nadzorom, policija je stalno prisutna, a kada bude otpušten iz bolnice, policija će nastaviti kriminalističko istraživanje. U međuvremenu provode se vještačenja, prikupljaju informacije kako bi se rasvijetlile okolnosti jednog od najstrašnijeg zločina u Hrvatskoj", dodao je Milina. 

Kazao je da policija nema zabilježena postupanja prema počinitelju iz domene nasilja ili bilo kojeg drugog kaznenog djela.

"On još nije uhićenik, postoje rokovi, bit će uhićen kad izađe iz bolnice", dodao je. 

ZLOČIN U MLINOVIMA

Detalji istrage: Je li ubojica bio ubrojiv? Vještaci govore kako će to dokazati

Nakon što Harald Kopitz bude otpušten iz bolnice, što bi se moglo dogoditi početkom ovog tjedna, slijedi daljnja procedura koja u ovim slučajevima znači iduće: najprije će biti prepraćen u policijsku postaju u kojoj će dati svoj iskaz, a potom slijedi i dolazak pred suca istrage. U bolnici su mu uzeti medicinski uzorci, a uzorke za svoj laboratorij uzimala je i policija, jer će se jedino takvi dokazi smatrati relevantnima na sudu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.