Solar Impulse

Poletio solarni avion građen da bez spuštanja obleti svijet

Foto: Solar Impulse
Solar-impulse (1)
Foto: Solar Impulse
Solar-impulse (1)
Foto: Solar Impulse
Solar-impulse (1)
Foto: Solar Impulse
Solar-Impulse
Foto: Solar Impulse
Solar-impulse (1)
Foto: Solar Impulse
Solar-impulse (1)
07.04.2010.
u 18:19
U pokusnom letu koji je trajao 87 minuta pilot Markus Schredel popeo se na visinu od 1200 metara da ondje prvi put iskuša osnovne letačke manevre.
Pogledaj originalni članak

Stotinu i šest godina poslije prvoga leta braće Wright, noseći oznaku HB-SIA, poletio je i avion koji pokreće jedino solarna energija. Događaj je pljeskom popratilo više od tisuću promatrača jer je let iz Payernea bio najavljen, a vrijeme prijepodne oko 10.30 kad je poletio idealno lijepo.

Pilot Markus Schredel letio je neprekidno sat i 27 minuta, pri čemu je dosegnuo visinu od 1200 metara. Nekoliko je puta nadlijetao uzletno-sletnu stazu u Vuadoisu na obali jezera Neuchâtel, kružio, lovio uzgon kao jedriličari... Svi su ti manevri bili pilotov pokušaj da se srodi s letnim osobinama zrakoplova koji bi za dvije godine mogao poletjeti na putovanje zabog kojega je sedam godina građen: let oko svijeta bez slijetanja.

- Ovo je bio jedan od najrizičnijih trenutaka u cijelom projektu. Nikada dosad nije uspio poletjeti  toliko velik, a istodobno toliko lagan avion - rekao je André Berchberg, direktor projekta i njegov suutemeljitelj.

- Sada s mnogo više spokoja možemo nastaviti ostale pripreme za glavni cilj, let oko svijeta.

Među oduševljenima možda je najviše blistao pilot Markus Scherdel.

- Doživljaj je bio žestok, ali se HB-SIA ponašao upravo onako kao u simulatoru njegova leta. Najoduševljeniji sam time što vođenje aviona odgovara svim našim očekivanjima - opisao je doživljaj Scherdel.

- Imamo pred sobom još dug put, a ovo je prvi korak. Prva sljedeća velika praktična prepreka bit će testovi letenja noću. Potom ćemo pokusne letove izvoditi na sve većim udaljenostima - rekao je Bertrand Piccard, švicarski psihijatar poznat kao rekorder u letovima balonom. On je predsjednik i inicijator tvrtke Solar Impulse koja se prirpema za rekordni let.

Avion gradi i održava 70 ljudi, a dijelovi se dobavljaju od 80 različitih partnerskih tvrtki. Trup i krila su izrađeni od ugljikovih vlakana, a s četiri elektromotora od 10 KS i 12 tisuća fotonaponskih pločica na krilima, zrakoplov je težak samo 1600 kilograma, od čega su najteže litij-polimerske baterije - 400 kilograma. Unatoč tome raspon krila od 63,4 metra gotovo doseže mjere putničkoga zrakoplova Airbusova A340.

Bertrand Piccard je svjetski rekorder jer je balonom Breitling orbiter u gotovo 20-dnevnom neprekidnom letu u ožujku 1999. obletio svijet bez spuštanja gondole. Njegov otac Jacques bio je slavni oceanograf i inžnjer koji se u siječnju 1960. batiskafom Trieste spustio na dubini Challenger 10,911 kilometara, najdubljem dijelu Marijaske brazde u Tihom oceanu. Njegov rekord još nitko nije ponovio. Djed Auguste Piccard, liječnik, izumitelj i istraživač, postigao je 1931. godine svjetski rekord u visini leta balonom popevši se na 15,785 kilometara, a taj je rekord stalno poboljšavao pune dvije godine dosegnuvši visinu od 23 kilometra.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:05 08.04.2010.

Najčudnije u cijeloj toj stvari je što za pilota nisu uzeli ovog \"novinara\" Kiša...

OB
-obrisani-
20:49 07.04.2010.

Ja sam za, ali opet, kad malo bolje razmislim, nadajmo se da ovu slamćicu ne zahvati neko nevrijeme na dugom putu oko svijeta. Good speed.

OB
-obrisani-
20:37 07.04.2010.

Tsss... koja je to mašina..