EKSTREMNI UVJETI

Pokvario im se auto u pustinji: Krenuli u potragu za vodom, tek nakon pet kilometara shvatili su što su napravili

Foto: Australska policija
Foto: Australska policija
Foto: Pixabay
18.10.2021.
u 10:01
Policija je objavila upozorenje za sve one koji putuju na području Sjevernih teritorija da u slučaju kvara automobila da ostanu kraj istog jer ga je lakše pronaći i da obvezno nose četiri litre vode za svaku osobu u autu.
Pogledaj originalni članak

Dvoje Australaca, 14-godišnji Mahesha Paticka i 21-godišnji Shaun Emitja, do kraja života će pamtiti kako su zbog kvara automobila zapeli na pustinjskom području Sjevernih teritorija, te su u teškim uvjetima pod visokom temperaturom uspjeli preživjeti. Njihov nestanak prijavljen je prošlog ponedjeljka nakon što se nisu vratili kući sa sportskih igra u Arlparri. 

Policija je objavila da su oni ostali s autom do sljedećeg dana, potom su krenuli s kanisterom u potragu za vodom samo kako bi shvatili nakon gotovo pet kilometara da su otišli u krivom smjeru te su onda kampirali na obližnjem brdu. 

Dvojica mladića su se u nekom trenutku razdvojila, a Mahesha su pronašli u petak.  Policijska zapovjednica Kirsten Engels karakterizirala je 14-godišnjakove instinkte za preživljavanje 'nevjerojatnim'.

Foto: Pixabay

- Mahesh je hodao otprilike 12 kilometra sve do ograde, potom je proveo naredna dva dana kampirajući i hodajući uz ogradu još 7 kilometra - kazala je Engels, prenosi Sky. 

Tinejdžera su pronašli građani, te je završio u bolnici zbog dehidracije i bolnih stopala. 

Policija je tad nastavila potragu za 21-godišnjakom i naveli su da su zabrinuti jer Emitji nema vode, a temperature su na tom području ekstremne. No, mladić je imao sreće. Pronašli su ga u subotu navečer, a pokazalo se da je u dobrom zdravstvenom stanju s obzirom na ono što je prošao. 

- Obojica mogu biti ekstremno sretni što su živi, svi znamo kakvi su tamo uvjeti - kazala je zapovjednica i dodala: - S obzirom što su sve prošli, ne mogu vjerovati da imaju tako malo fizičkih posljedica. 

Policija je objavila potom upozorenje za sve one koji putuju na području Sjevernih teritorija da u slučaju kvara automobila da ostanu kraj automobila jer ga je lakše pronaći i da obvezno nose četiri litre vode za svaku osobu u autu. 

VIDEO: Vozači Ubera u štrajku: 'Tražimo svoje novce koje nam duguju'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Ivan_Žižak
11:55 18.10.2021.

Gdje je to točno? Prema Mađarskoj, sjeverno?