MUČNA BORBA

Pokušava raskinuti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. 'Prijavila me policiji da sam osoba koja je može ubiti štakom'

Foto: HRT
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Plenković objavio da će umirovljenici dobiti covid dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn
Foto: HRT
12.01.2022.
u 10:47
Nataša Pepeš u svojoj 85. godini života bori se na sudu kako bi se raskinuo ugovor koji je za nju štetan, a jedina pomoć povremeno dolazi od Općine Rugvice na čijem području živi.
Pogledaj originalni članak

Nataša Papeš u svojim kasnim sedamdesetima odlučila je sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s bračnim parom koji je upoznala kad su se zajedno borili za prava životinja, čemu je Papeš posvetila svoj život. 

– Kad sam potpisivala taj ugovor, osnovni uvjet bio je da skrbe i za mene i za moje životinje koje su preostale. Međutim, to su ispustili. Ugovor sam potpisala u euforiji, pod pritiskom. Zapravo sam im vjerovala, ne samo ja nego i drugi koji su nasjeli – rekla je Nataša Papeš za HRT-ovu emisiju Labirint.

Umirovljenica otkriva kako je briga za nju trajala jako kratko te dodaje kako se žena s kojom je potpisala ugovor doselila k njoj nakratko 2017. godine. 

– U međuvremenu me prijavila policiji kao dementnu osobu koja je jako opasna, koja je može ubiti štakom. Sve skupa je tragikomično, ja se pokušam nekako humorom izvući, ali to je jako teško – priznaje Nataša.

Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić, koja poznaje Natašu iz mlađih dana, ostala je šokirana uvjetima u kojima ona živi. 

– Oni se ne drže toga ugovora. Oni nisu prema njoj niti skrbnici niti su pristojni, oni su zlostavljači. To je apsurd – kaže Ljubica Uvodić Vranić, psihologinja.

Foto: HRT

Nataša objašnjava kako ima dokaze: – Imam sve poruke koje su najbitnije za sud, u kojima ja pišem: „Ostavila si me bez drva.” Ona je izbrisala sve te poruke, a ja ih imam, i sad je nastao tajac.

Sporost sudova

Zbog nebrige odlučila je nakon samo nekoliko mjeseci raskinuti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, međutim borba za to traje već šest godina. 

– Kad potpišeš dosmrtni ugovor, u tom si času izgubio mogućnost upravljati svojom imovinom. Ta draga gospođa, govorim pod navodnicima, koja je postala vlasnica, ona je prenijela vlasništvo na svoju kćer. Tako se stvar pravno komplicira – kaže Uvodić Vranić.

Nataša Pepeš u svojoj 85. godini života bori se na sudu kako bi se raskinuo ugovor koji je za nju štetan, a jedina pomoć povremeno dolazi od Općine Rugvice na čijem području živi. 

– Zaposlenica koja u sklopu projekta "Zaželi i zaposli se!" pruža usluge pomoći u kući gđi Papeš, nije svjedočila da ijedna druga osoba pruža istovjetnu vrstu podrške koja je pružena kroz projekt – poručuju iz Općine Rugvica.

I dalje na snazi

Sindikat umirovljenika bori se već deset godina za ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, međutim i dalje je na snazi. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– To je porazno za Hrvatsku kao socijalnu državu, kao državu koja bi trebala skrbiti o starijima, koja bi trebala braniti ljude od lihvarskih bilo kakvih radnji i zlostavljanja, prije svega ekonomskog. Hrvatska je El Dorado, tko još nema stan, navalite. Ima neki starac u susjedstvu kojeg ćete prevariti, makar ćete pritisnuti palac kod nekog bilježnika kojeg ćete podmititi – kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske za HRT. 

Na komentar novinarke da zvuči kao da je lakše promijeniti Ustav nego ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, Petrović odgovara: – Svakako je lakše jer institucije, tamo gdje imaju veliki interes, krvavo se bore da to ne promijene. Nitko ništa ne poduzima jer je tu presnažan lobi onih koji imaju interesa od toga. Vi znate za suce iz Osijeka, znate da ima takvih bilježnika, sudaca i drugdje – kaže Petrović

Godišnje se takvih ugovora potpiše oko sedam tisuća. 

– Što možemo? Policija kaže da to nije njihov posao, socijalna kaže da to nije njihov posao, pravosuđe kaže da treba pustiti institucije da rade pa evo rezultata. Čim netko potpisuje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, iznad stoji zloćudna agenda – zaključuje Petrović.

VIDEO: Ministar Marić nakon sastanka predstavnika sindikata javnih službi i pregovaračkih odbora Vlade

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PH
Petarstijena-HR
11:00 12.01.2022.

U velik broj prijevara o dosmrtnom uzdržavanju uključeni su suci i zaposlenici hrvatskih sudova,gdje pljačkaju i varaju starije stanovništvo.Dovoljno je pogledati imovinske kartice sudaca,suci su na tome stvorili paralelni biznis zarade i bogaćenjs. Ministarstvo uprave mora dati rok 1.g da se ti ugovori svi raskinu,i da te zaprijeti zabranom rada u sudstvu i pravosuđu osobama i djelatnicima sudstva koji budu sklapati ovakve prevarantske ugovore,riječ je o pohlepi i korištenju pozicije moći za osobno i brzinsko bogaćenje.

PH
Petarstijena-HR
11:13 12.01.2022.

Sadašnje imovinske kartice HR sudaca nisu ostvarene na temelju prihoda od plaća,i to bi SOA i Ministarstvo trebalo raščistiti,pojedincima koji su došli iskoristit poziciju za privatno bogaćenje,dat rok 1.g da se riješi nekretnina i ugovora,ako ne nemaš što radit u sudstvu,glavni biznis nisu nekretnine ni prometi nekretninama,ako se želiš bogatiti nekretninama idi ća iz sudstva,zabrana doživotnog rada. Vani je zabranjeno sucima svaki oblik bogaćenja i privatnih aktivnosti,komore ih odmah izbacuju iz cehova i karijera u sudstvu završava.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
11:17 12.01.2022.

Tako ti je to kada se prepustiš u ruke aktivista za zaštitu životinja. I grad Zagreb se prepustio u ruke nekih drugih aktivista. Ne može tu ništa dobro ispasti na kraju.