RATNI ZLOČIN TIJEKOM AKCIJE OLUJA

Osumnjičeni za raketiranje Banskih dvora, osumnjičen i za bacanje bombi na Gospić

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Osumnjičeni za raketiranje Banskih dvora, osumnjičen i za bacanje bombi na Gospić
17.12.2020.
u 10:06
U eksplozijama avio.bombi poginula su tri civila, a više je  civila što lakše što teže ozlijeđeno.
Pogledaj originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo  je istragu protiv Ratka Dopuđe (63), državljanina  Srbije kojeg sumnjiči za ratni zločin nad civilima.

Integracija Roma

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu

Jedan od ključnih projekata koje Ured trenutačno provodi je „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“, koji ima za cilj povećati broj mladih Roma i Romkinja u obrazovnom sustavu. O tom i drugim važnim projektima ključnog Vladinog stručnog tijela za unaprjeđenje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, razgovarali smo s ravnateljem g. Alenom Tahirijem.

Sumnjiči ga se da je 4. kolovoza 1995. kao zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade srpske vojske Krajine, zajedno sa danas pokojnim Milanom Perićem, zapovjednikom 92. Mješovite avijacijske brigade vojske Republike srpske, donio odluku o bombardiranju Gospića.

Taj je čin bio njihova odmazda jer je u sklopu akcije oluja artiljerija Hrvatske vojske  pucala po vojnom aerodromu Udbina. Napad zrakoplova na Gospić dogodio se 4. kolovoza u 17.20, i to bez posebno izabranog cilja. Borbeni avion poletio je s aerodroma Udbina te je bacio 11 bombi na središte Gospića.

U eksplozijama aviobombi poginula su tri civila, a više je  civila što lakše što teže ozlijeđeno. Dopuđa je inače osumnjičen i za raketiranje Banskih dvora 1991. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.