Projekti

Pogledajte gdje će biti smješteni novi muzej i knjižnica u Rijeci

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
RIJEKA,MMSU (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
RIJEKA,MMSU (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
RIJEKA,MMSU (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
RIJEKA,MMSU (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
RIJEKA,MMSU (1)
27.07.2012.
u 15:36
Ministrica Andrea Zlatar Violić najavila je da bi radovi trebali početi uoči ljeta iduće godine
Pogledaj originalni članak

Nakon više od desetljeća traženja rješenja, Rijeka će ipak dočekati novu Gradsku knjižnicu i novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, koji će biti smješteni u prostoru bivše tvornice Rikard Benčić.

Knjižnica će biti smještena u T-objektu, Muzej u ciglenoj zgradi, dijelu H-objekta i u dijelu palače šećerane koja se već obnavlja. Sve će se naći u gabaritima postojećih zgrada, čulo se na današnjem predstavljanju projekta na kojem je uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Riječ je, naime, o zajedničkom projektu Ministarstva kulture i Grada Rijeke, a kako je najavila ministrica Zlatar Violić, nakon izrade projektne dokumentacije i odabira modela financiranja, radovi bi trebali započeti uoči ljeta sljedeće godine.

Objašnjavajući veliki zaokret od dosadašnjih projekata i koncepata MMSU-a i knjižnice, Obersnel je kazao kako je ključna bila gospodarska situacija u zemlji. Zbog toga je i prihvatio prijedlog gradskog Odjela za kulturu da "ex Benčić" u cijelosti bude namijenjen kulturi. Dodatni je motiv, kazao je, bila potpora Ministarstva kulture jer se će ovim projektom u potpunosti revitalizirati dio grada i pretvoriti ga u prostor kulture. Uz sredstva Ministarstva kulture i Grada Rijeke, projekt otvara mogućnost da se u realizaciju uključi i Ministarstvo gospodarstva putem Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te da se sufinancira iz fondova EU. U usporedbi s prethodnima, prema procjenama realizacije obaju projekta, uštedjet će se oko 140 milijuna kuna, a zamišljeno je da će se realizirati u tri faze tijekom šest godina.

Useljavanjem Knjižnice i MMSU-a u impresivne zgrade industrijske arhitekture, Rijeka dobiva novi kulturni sadržaj na do sada nepravedno zapostavljenoj lokaciji, a kako je najavio riječki gradonačelnik, bit će i dobar temelj za kandidaturu Rijeke za europski grad kulture 2020. godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.