strane vojne intervencije rusije od 1945.

Ruska čizma gazila u Mađarskoj, Angoli, Afganistanu, Ukrajini...

Foto: Reuters/PIXSELL
Sirija
02.10.2015.
u 10:15
Od Drugog svjetskog rata bilo je ukupno 19 vojnih intervencija. Ruska čizma gazila u Mađarskoj, Angoli, Afganistanu, Ukrajini...
Pogledaj originalni članak

Desetogodišnja okupacija Afganistana zasigurno je jedna od najvećih i najdugotrajnijih vojnih intervencija Sovjetskog Saveza na teritoriju neke druge zemlje, u kojoj je poginulo najviše ruskih vojnika.

Kroz povijest postoji i cijeli niz intervencija u kojima je SSSR sudjelovao na neki način, ali to nikada nije otvoreno priznao. Tako je u Kineskom građanskom ratu, u razdoblju od 1945. do 1950. bio na strani komunista i Mao Ce Tunga, kojemu su davali izdašnu vojnu pomoć. Vrla slično je bilo i u Korejskom ratu, u kojem se Moskva stavila na stranu Sjeverne Koreje. Iako su u ratnim operacijama sudjelovali i ruski vojni piloti, bilo im je strogo zabranjeno komunicirati na ruskom, već su osnovne zapovijedi morali naučiti na korejskom. Moskva je pomagala Egipat i arapske snage i u ratu iscrpljivanja, koji je bio nastavak Šestodnevnog rata između Izraela i Egipta. U Vijetnamskom ratu Moskva je stala iza sjevernog Vijetnama i Vietkonga, u građanskom ratu u Angoli zajedno s Kubom podržavala je komunistički Narodni pokret za oslobođenje Angole, a u onom u Somaliji podržala je generala Mohammada Siada Barrea koji je nakon vojnog udara uveo represivnu diktaturu i "naučni socijalizam".

U razmaku od 12 godina Sovjeti su intervenirali prvo u Mađarskoj (1956.), a onda i u Čehoslovačkoj 1968. godine kako bi ugušili ustanak protiv sovjetske dominacije. Sovjeti su 4. studenog 1956. ušli u Budimpeštu na tenkovima. U neravnopravnoj borbi ubijeno je i ranjeno više desetaka tisuća Mađara, a oko 250 tisuća disidenta pobjeglo je u Austriju i SFRJ. Otpor Sovjetima i Varšavskom paktu u Čehoslovačkoj je kulminirao Praškim proljećem, razdobljem političke liberalizacije koje je trajalo nešto više od sedam mjeseci, a nasilno je prekinuto 21. kolovoza 1968. kada je u tu zemlju ušlo oko šest tisuća tenkova i tristo tisuća vojnika Varšavskog pakta. No vođa Praškog proljeća Alexander Dubček pozvao je svoje sunarodnjake da ne pružaju otpor, što je znatno smanjilo broj žrtava.

Tijekom 90-godina prošlog stoljeća intervencije Moskve svodile su se na manje, ali vrlo brze i odlučne intervencija na području Bivših sovjetskih republika. Prije sedam godina došlo je i do intervencije u Gruziji, a Rusija do današnjeg dana ne želi priznati da je umiješana u sukobe u Ukrajini.

>> Rusija akcijom u Siriji postaje prvi svjetski policajac

>> Sergej Lavrov: Nismo rekli da ćemo napasti samo ISIL, već sve teroriste u Siriji

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 83

ST
strsljen2013
10:24 02.10.2015.

Nisam za ruse ali nevolim jednoumlje i stavljanje pred gotov čin. Napišite malo što su ameri učinili od 45 i kakvu su demokraciju donijeli u Libiju, Etiopiju, Afganistan, Siriju..............................

DI
District
11:43 02.10.2015.

Ok... a sad da se nabroje americke intervencije :-)

DM
dr_max
11:12 02.10.2015.

Čemu ovako tendenciozan naslov? Mogli ste napisati i vehabijski opanak i američka štikla. Nebi li novinarstvo trebalo biti nepristrano? Ah i ja sanjam...