Što kažu mještani

Podijeljene reakcije u Tovarniku: Jedni izbjeglicama nose hranu, drugi ne skrivaju strah

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
izbjeglice
16.09.2015.
u 11:49
– I mi smo bili izbjeglice, pustite ljude neka žive, kamo će taj jadan narod – kaže jedna mještanka Tovarnika
Pogledaj originalni članak

Reakcije mještana Tovarnika su podijeljene, dio ih donosi hranu nesretnim Sirijcima, no drugi ne skrivaju umjereni strah.

Selo je ionako prazno, neka usele, rade i žive, 70-ak kuća zjapi prazno. Samo u ovoj ulici, od prihvatnog centra do granice, nema tri djeteta u cijeloj ulici – priča jedna mještanka ispred lokalne trgovine. – I mi smo bili izbjeglice, pustite ljude neka žive, kamo će taj jadan narod – nadovezuje se druga mještanka.

– Ja se ne slažem, dajte malo razmislite. Što nisu otišli dalje na onaj kraj gdje se živi bolje, znate li koliko je terorizam opasan – rekla je treća mještanka.

Muškarac do njih smiruje situaciju ističući kako se ljudima mora pomoći. – Ali normalno je da se svi bojimo, ovo nam je svima nova situacija. Strahuje se i od terorizma – govori on.

Nekoliko metara dalje od njih prolaze žene s preplašenom djecom u naručjima, a iz prihvatnog centra čuje se povremeno plač preplašene i umorne djece.

>> Večernjakov reporter: Policija u Tovarniku izbjeglice dovodi na registraciju. Nakon pružanja pomoći kreću za Sisak i Kutinu

>> Na BBC-u udarna vijest da su migranti stigli u Hrvatsku

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 173

GA
gasparri
11:58 16.09.2015.

Zašto ovi naši mediji skup s vladom žele islamizirati Hrvatsku? Kada je populacija islamskog stanovništva u nekoj državi na 1 posto, oni su miroljubiva manjina. Kada dođu na 5 posto, počinju iskorištavati svoja manjinska prava koja su im omogućili zatucani liberali pa tako traže npr. zemljišta i lokacije od države ili gradova za đamije, inzistiraju na halal hrani u državnim institucijama, školama itd. uglavnom, pripremaju na taj način teren za ubrzano razmnožavanje. Kad dođu na 20 posto, a trenutno je takva situacija u većini zapadnih gradova EU, osjećaju se moćno, brojno i napast će bez problema svakoga tko uvrijedi njihovog alaha ili proroka, ne poštuju institucije države u kojoj su rođeni i nasilno traže da se zakoni na njih ne primjenjuju jer to nije u skladu s njihovom vjerom, traže islamske Sharia sudove. U dijelovima gradova gdje čine 90 posto stanovništva, a to možemo vidjeti u nekim dijelovima Londona i Pariza, uspostavljaju svoju islamsku policiju i maštaju o skorašnjoj dominaciji zapadnom Europom i gaženju svih onih koji su im omogućili nesmetanu invaziju, a to su oni zatucani liberali s početka priče kojima su puna usta ljudskih prava. Ne vjerujete? Evo kako to izgleda u Belgiji odnosno Belgistanu, sve je počelo tako nevino prije 50 godina s prvim islamskim doseljenicima, a danas odnosno 2030. će ti muslimani biti većina u Belgiji.

HE
HEBOS
11:55 16.09.2015.

Ovo nisu izbjeglice nego ratnici. Pogledajte im tijela, godine, kao da su iz teretane izašli.

Avatar plejer_as
plejer_as
11:58 16.09.2015.

ma da se njima radi ili ratuje, ne bi bježali. Oni oće leba bez motike. Navodno su informirani da mogu lagodno živit u Švedskoj. Ništa ne radiš, osim šta štancaš djecu i primaš najveću socijalu na svijetu. I ja bi 92. odletio u Australiju da sam imao 2,5 t.$ za povratnu kartu a ovi rade invaziju s puno više para, bez povratne karte