Izvanredna sjednica

Svađa Pupovca i Marasovića: Sramite se jer meni javno govorite da se sramim

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Dujomir Marasović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Branko Vukšić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
08.09.2015.
u 14:50
– Kad biste imali moralni osjećaj, kolega Marasoviću, vi biste se pokrili ušima, a ne govorili – uzvratio je Pupovac
Pogledaj originalni članak

Danas je počela izvanredna sjednica Sabora koju je predsjednik parlamenta Josip Leko sazvao na zahtjev Vlade.

Na dnevnom redu izvanredne sjednice nalazi se pet prijedloga zakona, od kojih je četiri u hitnom postupku. Sjednica je jutros počela raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. U sljedeća četiri dana trebali bi raspraviti i prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije, prijedlog Zakona o trošarinama, prijedlog Zakona o financiranju lokalne samouprave te bi u drugom čitanju trebali raspraviti i o konačnom prijedlogu zakona o stečaju potrošača.

"Slažem se da je to loša praksa, ali ne samo ove Vlade"

– Sramota je da ovaj saziv Sabora četiri petine zakona donio po hitnom postupku – kazao je na početku sjednice HDZ-ov zastupnik Željko Reiner koji se žalio što su zakoni predloženi po hitnom postupku te je zatražio glasovanje, a predsjednik Sabora je usvojio njegov prijedlog. – Slažem se da je to loša praksa, ali ne samo ove Vlade – kazao je predsjednik Sabora Leko te su zastupnici potom glasovali da se na četiri predložena zakona primijeni hitni postupak. HDZ-ov Davorin Mlakar također se pobunio zbog hitnosti postupka te tvrdi da je predsjednik sazivanjem sjednice prekršio Poslovnik Sabora. 

Prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi predstavila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.  – Nova naknada koju uvodimo je samo prvi korak u onome što zovemo ublažavanje energetskog siromaštva – kazala je Opačić te dodala da su se odlučili na sufinanciranje energenata, odnosno struje. – Struja je univerzalni energent i odlučili smo da 125 tisuća korisnika, od toga 60 do 70 tisuća kućanstava, primi mjesečno 200 kuna za troškove struje i time ćemo im pomoći u suzbijanju energetskog siromaštva – kazala je Opačić.

"To je čista prijevara i manipulacija"

Zastupnica Nada Murganić u replici je pitala ministricu s kojim pravom Vlada obećava nova prava građanima, a nije im omogućila da ostvare stara prava. – Ovo nije racionalizacija nego nerad i nečinjenje – kazala je Murganić.

HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović kazao je da su (Vlada, op. a.) uzeli 100 milijardi duga u četiri godine i samo ove godine napravili "18 tisuća manje radnih mjesta". – To je čista prijevara i manipulacija. Vlada daje 200 kuna siromašnima, ali to je uvođenje još jednog poreza građanima – rekao je Marasović i dodao da novac treba uzeti "udrugama koje rade protiv Hrvatske" i dati siromašnima za struju. – Nije riječ o obmani i laži – odgovorila mu je Opačić.

– Niste osigurali sredstva za mjere koje ste predvidjeli ovim zakonom za isplatu novih naknada – kazao je HDZ-ovac Frane Matušić. – Novac je za sve osiguran u proračunu na pozicijama Ministarstva socijalne politike i mladih – odgovorila mu je Opačić. HDZ-ovi zastupnici u svojim su replikama ministrici uglavnom prigovarali da nije osiguran novac u proračunu za ove naknade, a podsjećali su je i na veliki javni dug i golemu nezaposlenost u Hrvatskoj.

"Zastavicu prvog populista preuzeo je Milanović"

HDZ-ov Željko Reiner prigovara ministrici da za predložene mjere nisu osigurana sredstva.

– Sve ove priče, obećanja, vi sad pričate da pregovarate o nečemu, to ne može biti, taj zakon nije smio doći na raspravu prije nego što ste osigurali sredstva, a niste ih osigurali, a u onome što ste sami napisali zapravo skriva se istina da će se opteretiti državni proračun, da će se prebaciti u 2016.i opteretiti sljedeću Vladu, HDZ-ovu Vladu, plaćanjem onoga što ste vi sada pred izbore smislili – prigovorio je Reiner, no Opačić mu odgovara kako je novac osiguran preraspodjelom sredstava u proračunu njezina Ministarstva socijalne politike i mladih.

– Zastavicu prvog populista Hrvatske i prvog demagoga Hrvatske od, sada već mogu reći bivših Laburista, preuzeo je gospodin Zoran Milanović. Ministrica Opačić rekla je da su 3,5 godine izračunavali s Institutom Hrvoje Požar koliko iznosi naknada onima koji ne mogu plaćati struju. To je vrhunska uvreda i iz Instituta to trebaju reći. Ako je ovo doista socijaldemokratska vlada, ovu mjeru trebali bi uvesti 3 tjedna nakon što su stupili na vlast – prigovorio je nezavisni Branko Vukšić kojemu sazivanje izvanredne sjednice zbog izmjena ovih zakona koje su se trebale dogoditi prije 3,5 godine izgleda kao trgovanje.

– To sliči na trgovce koji dignu enormne cijene i onda stave natpis "totalna rasprodaja" sa 50 posto popusta. Prvo digli cijenu struje 25 posto, a sad im dajete 200 kuna. Kad sam ja govorio o gladnoj djeci, rekli su mi da lažem, a danas se odjednom hrani 17 tisuća gladne djece. Ako ih danas toliko ima, onda nisu trebali govoriti da nema gladne djece, da nisu problem gladna djeca, nego gojazna djeca, govorilo se o debljini šnita kruha.... – podsjeća Vukšić kojemu su izmjene ovog zakona čista demagogija i populizam.

"Naš princip je bolji život građana, a vi to nazivajte kako god hoćete"

– U demagogiji Zoran Milanović bi pobijedio i Chucka Norrisa – zaključio je Vukšić, no s njime se nije složila SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

– Naš princip je bolji život građana, a vi to nazivajte kako god hoćete. I još ću vam reći, dakle i ovim prijedlogom zakona uvodi se red, uvodi se pravda. A, kao što je rekao veliki ruski pisac Asimov, da bi bio red, očito netko mora biti zadužen i za nered – odgovorila je Antičević Marinović. Vukšić joj je uzvratio da je socijalna država ona koja pomaže siromašnima, ali cijelo vrijeme, a ne tri tjedna prije raspuštanja Sabora.

– Ovo je mjera koja košta 25 milijuna kuna mjesečno. Sjetite se svih automobila, pametnih telefona, koliko ste bacili novca, govorili smo 100 puta ovdje u Saboru koliko ima agencija, vijeća nepotrebnih, koliko stotina milijuna se bacilo. Vi sada kažete da nije bilo novca, da je to trebalo 3,5 godine izračunavati da bi se dalo 200 kuna onima koji imaju najmanje. To je čisto kupovanje glasača. Ono što radi Milan Bandić u Zagrebu, vi sada radite na nivou države i to je to, vjerojatno ćete i u koaliciju – tvrdi Vukšić.

Licemjerje na kubik

SDP-ov Draženko Pandek dodao je da bi on ove mjere podržao i da su predložene prije šest mjeseci, no nisu mu jasne kritike da nije bilo potrebe za ovom izvanrednom sjednicom. – U prijašnjim tjednima i mjesecima čuli smo pozive na što skorije izbore, da što prije ubrzamo rad, a sada, suprotno od toga, čujemo plač oko toga što smo tjedan dana prije skratili svoj odmor. I ne znam kako bih to nazvao osim licemjerjem na kubik – prigovorio je Pandek.

ORaH-ov Mladen Novak također ove izmjene zakona vidi kao predizborno dodvoravanje, politikantstvo i populizam. Upozorio je na loše stanje u resoru ministrice Opačić te podsjetio na obećanje koje je prije dala, da će do kraja godine donijeti Zakon o inkluzivnom dodatku koji bi trebao riješiti brojne probleme osoba s invaliditetom, a koje, smatra on, očito neće ispuniti. Na početku sjednice, nastavlja, tražio je stanku, no predsjednik Sabora to nije vidio.

– Mislio sam progovoriti o Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, Centru za slijepe i slabovidne osobe i također i o Centru za odgoj i obrazovanje Goljak podružnica Rudeš. Ne optužujem ni ovo ministarstvo, ni ravnateljicu. Ona kaže da je njoj najbitnija sigurnost korisnika i osoblja, to je njezina jučerašnja izjava. S time se mogu složiti, ali što s onom činjenicom da je stanje tog objekta već 10 godina takvo? A što a činjenicom da je 250 tisuća kuna uloženo u uređenje dvorišta i igrališta? Sanirano je klizište, što za ovo se nije znalo ili se moralo saznati tek 3 dana prije početka škole? To je onaj problem, a nije ipak riječ o osobama koje će se lako prilagoditi, promijeniti ustanovu, objekt, ambijent, mislim da ste morali malo više sluha za to – upozorio je Novak. Govoreći o energetskoj naknadi, podsjetio je da si je Vlada 19. listopada 2012. godine, kada je mijenjala Zakon energiji dala rok od 6 mjeseci da riješi taj problem, a opet ga rješava tek sada. Ministrica se osvrnula na priču o Centru Vinko Bek te podsjetila da je riječ o staroj zgradi te da je 35 djece od tamo izmješteno u Kušlanovu gdje se školuju i ostala djeca s istim problemima. – Hoćemo li Nazorovu obnavljati ili ne, ovisi o stručnjacima koji još uvijek procjenjuju tu zgradu. Naime, za njezinu obnovu trebalo bi negdje oko 20 milijuna kuna, riječ je o zgradi koja je na klizištu. Ne bih voljela da uložimo 20 milijuna kuna novca poreznih obveznika, a da onda zgrada prvom prigodom velikom kišom odskliže. Dakle, vidjet ćemo je li moguće ulagati u tu zgradu, ako nije, tražit ćemo neko drugo rješenje koje bi bilo onda kvalitetno za neki dulji period – pojasnila je Opačić.

Mnogi su sazivanje izvanredne sjednice Sabora, nekoliko dana prije roka redovite sjednice 15. rujna, protumačili kao želju vladajućih da parlament što prije završi svoj jesenski dio zasjedanja, nakon čega će doći do njegova raspuštanja i raspisivanja izbora. Premijer Zoran Milanović jučer je rekao da raspuštanje Sabora očekuje do kraja rujna. – Raspuštanje Sabora je autonomna odluka tog tijela i pretpostavljam kako će ta odluka biti donesena krajem rujna – kazao je jučer Milanović te dodao da će "izbori biti vrlo brzo".

"Država mora razvijati ekonomsku politiku i mora imati svoju monetarnu politiku"

Nakon što se rasprava o Zakonu o socijalnoj skrbi pretvorila samo u optuživanje za populizam i demagogiju, SDSS-ov Milorad Pupovac kritizirao je zastupnike što uopće ne govore o samom zakonu i rješenjima koje ono nudi.

– Točno je da u ovome što Vlada čini ima elemenata onoga što svaka Vlada čini na kraju svog mandata, i ona prije 4 godine i ona prije 8 i ona prije 12, sve nastoje na kraju svoga mandata finiširati nečim što će napraviti što nisu stigli u 4 godine i uvjeriti građane u uvjerljivost svoje politike. I ova Vlada u tom pogledu nije nikakav izuzetak. Ali naša rasprava ovakva kakva jest i kako se vodi o dilemi je li ovo populizam ili nije, to je trošenje vremena Sabora, javnosti, svih koji očekuju drugu vrstu rasprave o ovoj stvari. Sramota je da toliki broj građana čeka od izborne do izborne godine hoće li dobiti ono što inače u regularnom postupku vjerojatno ne bi dobio u tako brzom postupku. A mi svaki put osporavamo jedni drugima pravo da to činimo, a onda kada dođemo na vlast onda činimo isto – naglasio je Pupovac te dodao kako će njegova stranka podržati ove izmjene zakona.

Vjeruje ipak kako ni one neće ništa promijeniti ako se počne ozbiljno razgovarati o "opasno nadirućem siromaštvu, nejednakosti i nezaposlenosti". - Država ako sebe svede na to da određenim palijativnim socijalnim mjerama nastoji ublažiti siromaštvo, ne otkloniti ga nego ga ublažiti, onda neće napraviti mnogo, onda to nije država na koju možemo i trebamo s pravom biti ponosni jer ta država da bi ojačala naš ponos mora razvijati ekonomsku politiku i mora imati svoju monetarnu politiku, a mi, nažalost, godinama već od toga nemamo ništa – prigovorio je Milorad Pupovac.

"Ja se nemam čega sramiti"

Na njegove kritike nije dobro reagirao HDZ-ov Dujomir Marasović. – Vi ste rekli da se sramimo. Ja se nemam čega sramiti što sam ovdje izrekao, a vi se sramite zbog toga što meni s govornice govorite da se sramim. Sramite se zbog toga! I nemojte mi više govoriti s javne govornice Hrvatskog sabora da se ja sramim nečega što sam ovdje izrekao. Vi nikakav niste borac za narod, za srpsku sirotinju iz Like, Banije, Korduna i sela. Vi živite kao jedan elitist i ovo je maksimalna demagogija što ovdje govorite i manipulacija, tu ste velemajstor. U centru Zagreba živite, ovdje šminka po Zagrebu, ići malo u Beograd po instrukcije i plivati u tome u dobrom i lijepom životu, a srpska sirotinja što nema struje od vas koristi nikakve. Vi meni govorite da se ovdje sramim. Tko ste vi da mi to kažete u ovom Saboru, s ove govornice? Tko ste vi da to imate pravo reći da bih se ja trebao ovdje zbog nečega sramiti i stidjeti – kazao je Marasović, a spremno mu je odgovorio Pupovac.

– Bez obzira na to kakav vaš odnos bio prema meni, vi sasvim sigurno nećete utjecati na to kako ću i kada govoriti na Saboru. A što se tiče vas i vašeg moralnog osjećaja, kad biste imali moralni osjećaj, kolega Marasoviću, vi biste se pokrili ušima, a ne govorili – uzvratio je Pupovac.

Baranović se zbog rasprave osjeća tužno i posramljeno

U obranu svog stranačkog kolege stao je HDZ-ov Ivan Šuker koji je od predsjedavajućeg Nenada Stazića zatražio da se Pupovcu izrekne opomena, no Stazić to nije odobrio.

– Kolega Dujomir Marasović prigovorio je Pupovcu, napao ga je da on ne predstavlja srpsku sirotinju, nego da ovdje bogato živi u Zagrebu. Dobio je odgovor da je ta srpska sirotinja između ostalog sirotinja zbog stvari zbog kojih bi se Dujomir Marasović morao stidjeti. Ne vidim nikakvu razliku u mom odnosu prema Dujomiru Marasoviću i prema gospodinu Pupovcu. Ovo je parlamentarna debata, a HDZ-u očito uvijek smeta kada netko nešto kaže što se HDZ-u ne sviđa i to onda proglašava povredom Poslovnika – pojasnio je Stazić.

Reformist Petar Baranović također nije zadovoljan tijekom današnje rasprave zbog koje se, kako kaže, osjeća tužno i posramljeno.

– Sve je danas izlazilo, i osobne netrpeljivosti i stari računi, usudio bih se reći netrpeljivosti koje izlaze uopće izvan granica prihvatljivog ljudskog. BDP, hidrocentrale, investicije, stotine milijuna duga, optuživali su oni koji su dužili prije one koji duže danas i vrlo vjerojatno ćemo u nekim sljedećim raspravama po istom modelu i po istoj maniri optuživati one koji će zbog svih naših promašaja i nedostatka u hrvatskoj politici zaduživati ovaj narod i ubuduće. Danas mi je najteži dan u Hrvatskom saboru. Ne odričem pravo u debatama bilo kom zastupniku, principijelno da kaže što misli, ali apeliram na vas sve iz svih političkih opcija, svih svjetonazora i uvjerenja, gospodo, podvucimo konačno jednom crtu prihvatljivog u ovoj kući – poručio je Baranović.

>>Milanović o raspuštanju Sabora: Izbori će biti vrlo brzo

>>Večernji doznaje: Parlamentarni izbori održat će se najkasnije 15. studenoga

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 150

Avatar comparator
comparator
08:59 08.09.2015.

Svastikašima se žuri kako se rezultati njihove katastrpofalne vladavine nebi primjetili nakon duge turističke sezone koja je prikrila raspad i agoniju stanovnika koji se bore s opstankom i mnogi bježe u inozemstvo u potrazi za poslom.

ZO
zoom
08:59 08.09.2015.

predizborna sjednica sabora na zahtjev SDP vlade kojom prozirno pokušava podmititi biračko tijelo da im daju glasove! skoro 4 godine nisu radili ništa, a sad bi odjednom dijelili na sve strane (a da kojim nesretnim slučajem pobijede, onda bi brzo krenuo val rezanja svega što su podijelili)! pročitana ste (loša) knjiga i zato adio! poraz na izborima je pred vama!

NA
navodno
09:09 08.09.2015.

Počelo je zadnje kukurikanje.