Počeo štrajk u CA

Počeli pregovori sindikata i uprave Croatia Airlinesa

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
štrajk, croatia airlines (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
štrajk croatia airlines (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
croatia airlines štrajk (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
štrajk, croatia airlines (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
štrajk croatia airlines (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
štrajk croatia airlines (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
croatia airlines štrajk (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
croatia airlines štrajk (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
croatia airlines štrajk (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
štrajk, croatia airlines (1)
09.07.2010.
u 08:47
Pet sindikalnih središnjica (NHS, HUS, SSSH, Matica hrvatskih sindikata i URSH) podržava štrajk Sindikata kabinskog osoblja.
Pogledaj originalni članak

Štrajk u Croatia Airlinesu Županijski sud u Zagrebu proglasio je legalnim. Popusti li uprava, može biti prekinut, u protivnom će se u nedjelju pridružiti i piloti. Predstavnici Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i Uprave navečer su sjeli za pregovarački stol, a pregovori još traju.

Pristali na manje plaće

– Tražili smo nastavak pregovora s upravom kako bi šteta bila što manja. Nadamo se da će imati sluha kako bi štrajk mogao završiti i prije utorka – rekla je Suzana Artuković, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja.

Štrajk je podržalo svih pet sindikalnih središnjica i Međunarodna konfederacija sindikata.

“Vežite se, (pro)padamo”, “Leti, leti, leti – uprava”, “Kako na zemlji, tako i na nebu”, “Prizemljite upravu da bi avioni letjeli”... poručivali su s transparenata u obliku oblaka kojima su stujardese okružile ulaz u zgradu uprave CA u Buzinu.

– Ne štrajkamo radi veće plaće, nego želimo da uprava poštuje Zakon o radu. Čak smo prije pola godine pristali na smanjene plaće, no sad tražimo promjene u rasporedu rada – kaže Hrvoje Humek, dopredsjednik sindikata. Štrajka više od 150 stujardesa i njihovih kolega, a 30 ih radi jer tako nalaže zakon. No, kažu, i kolege na nebu misle kao i one.

– Tijekom leta dobijemo obavijest da moramo ići na drugi let. Tražimo da se raspored radi na mjesečnoj bazi, a ne da ne znamo kada i koliko radimo – kaže stujardesa Tanja Milić. Otkazano je nekoliko letova za Beč, Podgoricu, Prištinu, Zadar i Pulu, a avioni CA iz Splita i Dubrovnika jučer su kasnili po nekoliko sati.

– Zbog štrajka čekam let za Split koji će kasniti više od dva sata. Naučio sam ja na kašnjenja zbog štrajkova jer živim u Švedskoj – kaže Ivan Bijeliš.

Inat baš u srcu sezone

Dubrovački turizam ovaj štrajk najviše pogađa.

– Dio turista nema čime doći, drugi ne znaju kako otići iz Dubrovnika. Šalje se loša poruka o destinaciji – kaže direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Vlado Bakić. – Sezona je u zamahu, a Dubrovnik je domaćin Croatia summita i gosti, državni dužnosnici, dolaze avionima svojih vlada, a diplomatsko osoblje letovima CA – kaže direktor Zračne luke Čilipi Roko Tolić.

Avionima stiže pet posto turista, ali ministar turizma nije sretan.

– CA su krila hrvatskog turizma i štrajk remeti naše planove o više aviogostiju. Pojačali smo potpore avioprijevoznicima, uz naše poticaje lani nam je došlo 380.000 turista, a ove godine će ih biti čak 650.000. Imamo dosta novih aviokompanija, oni s kojima radimo povećali su broj letova, no i dalje se hrvatski turizma oslanja na domaćeg avioprijevoznika – kaže ministar.

>>Croatia Airlines zbog štrajka otkazuje trećinu letova

>>Zbog štrajka otkazani letovi iz Splita u Zürich i London

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 97

10
101lakeoswego
10:58 09.07.2010.

samuel-kaj je tebi strajkat imaju pravo iskljucivo komunjare u hrvatskoj, nek mi neko da primjer samo jedne privatne kompoanije gdje su vlasnici komunjare ili ostatak ostatka-smije strajkat, u hrvatskoj iskljucivo strajkaju oni na sukorovim jaslama: ucitelji, drzavni paraziti, ovi iz aviona heheheheheheheheehe

AN
Antiflašist
12:31 09.07.2010.

Samo jos jedan strajk drzavnih sluzbenika, odn, onih kjima drzava daje placu i pokriva dugove, stoga f.o.

TA
tania
09:23 09.07.2010.

Izbacite te parazite, školujte nove, ljubazne i educirane osobe. Ugledajte se na osoblje Austriana ili čak na low cost Germanwings osoblje. mislim da CA ima daleko najlosije govornike stranih jezika u kabini. Kad slušam kako osoblje drugih kompanija izrecitira na tečnom stranom jeziku dobrodošlicu dok ove glupače još čitaju, zamuckuju, zastajkuju, kao da im je to prvi let.