Korejski rat

Počele vježbe SAD-a i J. Koreje, Sj. Koreja prijeti nuklearnim ratom

Foto: AFP
Počele vježbe SAD-a i J. Koreje, Sj. Koreja prijeti nuklearnim ratom
25.07.2010.
u 16:35
Zbog nedefinirane granice između Koreja na moru u ožujku je Pyongyang torpedirao brod s juga, SAD vježbom dokazuje da to više neće tolerirati.
Pogledaj originalni članak

U Japanskom moru počele su do sada najveće zajedničke vojne vježbe SAD-a i J. Koreje, kodnog imena "Nepobjedivi duh", a Sj. Koreja ustraje na svojim prijetnjama i tumačenju da je riječ o "neoprostivoj vojnoj provokaciji". Južnokorejska agencija Yonhap izvještava da će u ratnim igrama uz istočne obale Korejskog poluotoka sudjelovati 20 brodova, uključujući i podmornice te nuklearni nosač zrakoplova USS George Washington, 200 ratnih aviona i 8000 vojnika SAD-a i J. Koreje. Manevri su u središtu svjetske pažnje jer su dogovoreni nakon što je u ožujku torpediran i potopljen južnokorejski vojni brod "Cheonan" sa 46 članova posade, za što je Seoul optužio Pyongyang i zatražio ispriku, koju nije dobio.

Sveti rat i odmazda

Što se četverodnevnih vojnih vježbi tiče, sjevernokorejska agencija KCNA prenijela je poruku vlastodržaca u Pyongyangu da će "narod i vojska Sj. Koreje legitimno odgovoriti na provokaciju moćnim nuklearnim odvraćanjem", a u izvještaju se navodio i "sveti rat iz odmazde".

Zbog potapanja južnokorejskog broda i neodustajanja od svoga nuklearnog programa, prije nekoliko dana SAD je pojačao sankcije Sj. Koreji. Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u srijedu je posjetila demilitariziranu zonu između zemalja koje su već 60 godina u ratu. Izjavila je da će se nove sankcije obrušavati na osobe iz vrha režima te na banke koje financiraju nuklearnu industriju kroz pranje novca, krivotvorenje, krijumčarenje oružja i luksuzne robe.

Pyongyang pred krahom

Vojni analitičar Igor Tabak ne vidi realnu opasnost od nuklearnog odgovora Pyongyanga te ističe da su vježbe SAD-a i J. Koreje najavljene oko tjedan dana nakon objave rezultata istrage kojom je utvrđeno da je južnokorejski brod torpediran, vjerojatno malim podmornicama sa sjevera.

– Htjelo se pokazati da SAD drži do J. Koreje kao svog saveznika u jugoistočnoj Aziji, jer SAD još zapovijeda združenim zapovjedništvom za obranu Koreje – kaže on.

Granica na moru dviju Koreja periodički je izvor trzavica između njih, jer je granica na kopnu tek privremena. Tabak također navodi da je Sj. Koreja u tranziciji vlasti s Kim Jong Ila na njegova sina, zbog čega Pyongyang već neko vrijeme izaziva krizu ne bi li izborio što bolju poziciju u pregovorima sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Japanom i J. Korejom, kako zbog pomoći u hrani, tako i zbog propale reforme valute koja je zemlju dovela u izrazito tešku situaciju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

GJ
gdje-je-zito
04:43 26.07.2010.

zbuzanic što se mene tiče oni su itekako koristan narod. Da nije bilo njih i da nisu izbombardirali srbe rat u Bosni bi još uvjek trajao. Samo problem je što naši ljudi brzo zaboravljaju i vrlo su povodljivi i prihvaćaju tuđe mišljenje kao svoje a ustvari pojma nemaju o čemu pričaju.

DS
druga strana
14:54 26.07.2010.

s.koreja je satelit kine i rusije, vjerovatno ga neće napasti, ali ispipavaju puls rusa i kineza zbog sve izvjesnijeg napada na iran, jer je iran saveznik kine i rusije

PO
pocrn
23:29 25.07.2010.

..eh, i ti Ameri....!!, ....sve nam govori da bi ovo mogao biti samo pocetak kraja Pjongangskim diktatorskim fukarama..,.. dapace, saznanja su da ih ni podvijanje repa nece spasiti od rikavele..he..he..!!Bok!