Večernji istražuje

Isplati li se Hrvatima odlaziti po namirnice preko granice?

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
16.12.2014., Brezice, Slovenija - U Mercator, nekad omiljeno mjesto Zagrepcana i Samoboraca za kupovinu, otkad je Hrvatska u EU tek poneki dolaze. Milana Latincic.
Foto: VL
špeceraj
22.12.2014.
u 14:20
Građani za 20-ak proizvoda u Srbiji ili BiH ostave i 200 kuna manje nego u nekom lancu kod kuće
Pogledaj originalni članak

Za špeceraj u inozemstvu godišnje ostavljamo 1,5 milijardi kuna, procjene su GfK, a kako kupovna moć i dalje slabi, šoping u susjedstvu postaje još češći. Kako i ne bi kad Hrvati za 20-ak osnovnih namirnica poput brašna, ulja, šećera, jaja, mesa, voća, povrća... – ne računajući akcije trgovaca – u Srbiji ili BiH ostave i 50-ak kuna manje nego u nekom trgovačkom lancu kod kuće. Kupuju li tamo i cigarete, benzin ili lijekove, razlika u računu je više stotina kuna. Samo za istih 13 lijekova, koje smo uspoređivali u Sloveniji, Srbiji, BiH i Hrvatskoj – račun se razlikuje i za 252,13 kune – gotovo dvostruko kupujemo li ih u Zagrebu ili Šidu. I u Bosni se isplati, dok je Slovenija, otkako nam ne vraćaju merverštojer, i uz osjetno niži PDV na hranu preskupa za Hrvate.

'Trojac' jeftiniji u Sloveniji

Kupovna moć, naime, određuje cijene trgovaca, puno više od PDV-a, pa se, prema riječima umirovljenice Milane Latinčić iz Samobora koju smo zatekli pred jednim trgovačkim lancem u Brežicama, tamo isplati još samo po čokolade Gorenjka. Naravno, ako ste u Sloveniju došli i nekim drugim poslom, kaže ona.

„No name" proizvodi iz osnovne košarice koje smo uspoređivali, njih 23 slična sastava, jednake gramaže i redovnih cijena, u Brežicama su 78,06 kuna skuplji nego u Zagrebu, a 125,98 kuna skuplji nego u Bosanskom Brodu. Meso, poput svinjskih kotleta, u Brežicama je i 20-ak kuna skuplje nego u Zagrebu. Osjetno su skuplji i sir, češnjak, grah, a mrkva i triput. Samo tri proizvoda iz naše košarice, maslac, limun i naranče, bili su povoljniji, a od 10-ak brendiranih proizvoda, od Cedevite i Vegete do Barille ili Nutelle, samo dva. Jedan je od njih mineralna voda Jamnica od 1,5 litara koja u Zagrebu stoji 4,99, a u Brežicama 3,99 kuna.

Foto: VL

No uspoređujete li, primjerice, deterdžent za pranje rublja Ariel, u Zagrebu ćete 3,5 kilograma platiti 99,99, a u Brežicama 2,8 kilograma 103,26 kuna. U Bosanskom Brodu pak 2,8 kg stoji 54,36 kuna. A i Vegeta, Coca Cola, Pampers, Milka, meso... tamo se isplate. Vukovarci i ostali blizu granice u Srbiji pak gotovo svakodnevno kupuju kućne potrepštine poput kruha i mlijeka, a iz nešto udaljenijih gradova i naselja otprilike jednom mjesečno. Hrana i piće dosta su povoljniji u Srbiji. Jeftinije su i cigarete, duhan, benzin... No benzin tamo ne kupujemo jer kažu da nije baš kvalitetan tako da i njihovi građani, posebno oni koji voze novije automobile, dolaze u Hrvatsku tankati.

– Isplati nam se sjesti i otići do Šida, Bogojeva ili Bačke Palanke, a treba znati i kako su cijene u udaljenijim mjestima još niže, ali je izbor manji – kaže Tanja I. iz Vukovara.

Osam puta jeftinija mast

I razlike u cijenama nekih lijekova zapanjuju, uvjerili smo se posjetivši ljekarne u pograničnim područjima Slovenije, Srbije i BiH. Caffetin koji u Zagrebu plaćamo 16,88 kuna, u Brežicama je gotovo dvostruko skuplji, ali u Bosanskom Brodu i u Šidu stoji 7 kuna. Lekadol se isplati kupiti u Srbiji po sedam kuna umjesto u Hrvatskoj za 23, a i kapi za nos Operil u Šidu su upola jeftinije. Gotovo je osam puta jeftinija mast za oči Chloramphenicol u BiH, uvjerili smo se u ljekarni u Bosanskom Brodu, gdje stoji šest kuna u odnosu na 45,56 kuna u Zagrebu. Zašto su cijene lijekova toliko neujednačene?

– Na njih donekle utječu nacionalne porezne stope i ljekarničke marže, ali najvažniji je faktor proizvođačka cijena, a nju svaki proizvođač formira za svako pojedino tržište – kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

>> 11 trikova uz koje više nikada nećete pogriješiti pri kupnji voća i povrća

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 83

DU
Deleted user
14:26 22.12.2014.

merverštojer:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))) po Vuku pa još krivo.

US
Uman SS
14:32 22.12.2014.

Ne znam gdje ste vi gledali cijene ali u Ormožu je i grah i sir i xyz stvari jeftinije nego u primjerice u VŽ. Pa prema tome...

LA
Lavica7
16:53 22.12.2014.

I tako smo Trst, Pestu I Graz zamjenili sa Bosanskim Brodom, Apatinom I Somborom. Bas nam je super u nasoj Svicarskoj!