Kolumna

Plenkoviću treba pobjeda, Bernardiću dovoljan drugi krug

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
18.09.2019.
u 12:38
Da je dobio jednog europarlamentarca više, Plenković bi danas mirno čekao rasplet izbora za Pantovčak
Pogledaj originalni članak

Koliko su šefovi dviju najjačih stranaka doista vezali svoje sudbine uz predsjedničke kandidate? Nema sumnje da bi gubitak Kolinde Grabar-Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima u HDZ-u, kao i gubitak Zorana Milanovića u njegovu SDP-u izazvao i trzavice i nove podjele, ali i probleme za njihove čelnike Andreja Plenkovića, odnosno Davora Bernardića. Međutim, šef HDZ-a tu je ipak u znatno većem problemu. I to iz više razloga. 


Prvi se krije u rezultatu izbora za Europski parlament. Da je prije nešto manje od četiri mjeseca HDZ dobio jednog europarlamentarca više, Plenković bi danas doista potpuno mirno mogao čekati rasplet izbora za Pantovčak i tvrditi da će poraz predsjednice biti isključivo njen poraz. Možda se čak i potajno nadati kohabitaciji koja se dosad pokazala boljim modelom funkcioniranja na relaciji Banski dvori – Pantovčak. No HDZ je osvojio četiri mandata, isto koliko i suparnički SDP, i mogući poraz aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović šefa HDZ-a Plenkovića zasigurno bi oslabio.

Tako oslabljen, s dva loša izborna rezultata za HDZ, Plenković bi potom morao ići na nove unutarstranačke izbore koji bi se u HDZ-u trebali održati, kaže Statut, već na proljeće, dakle neposredno nakon predsjedničkih izbora. A za koje se već zna da neće biti po principu jedan član, jedan glas i jedan kandidat jer bitku za tron već su najavili i Miro Kovač, i Davor Ivo Stier, i Domagoj Milošević. S druge strane, pozicija predsjednika SDP-a Davora Bernardića relativno je sigurna, i to unatoč činjenici da i on u dijelu članstva pa i vodstva može očekivati crne labudove.

Ali pod jednom pretpostavkom, a ta je da Zoran Milanović kao kandidat SDP-a uđe barem u drugi krug predsjedničkih izbora, što se zasad čini izglednim scenarijem. U tom će slučaju Davor Bernardić na sve napade koje će u tom slučaju trpjeti zbog poraza moći kazati kako se SDP rezultatom nije osramotio, ali i kako je Milanovićeva kandidatura ipak uspjela homogenizirati veći dio razjedinjene stranke.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TO
tolitol
20:49 18.09.2019.

Ovakve bi novinarkine teze u nekoj normalnoj državi bile vrhunac besmislenosti, ali ovdje kod nas su zapravo vrlo realistične. Nema ovdje ni govora o konkretnim i razrađenim obećanjima kandidata (što bi nas čitatelje zapravo zanimalo), ali se zato članak čita kao da je u pitanju prognoza rezultata neke nogometne utakmice i možebitnih posljedica po trenere jedne ili druge momčadi. Tko bi zaključio ovdje da se zapravo radi o izborima za važnu javnu funkciju?

BB
bruna_bruna
13:29 18.09.2019.

Najbolje rješenje za Hrvatsku je da Škoro i Kolakušić idu u drugi krug.Jednim udarcem ubili bi dvije muhe..i HDZ i SDP.

PR
Princeza
13:20 18.09.2019.

Kolinda je nova-stara predsjednica. Nece je valjda ugroziti podrum bojna ludi Zoki.