SASTANAK

Plenković zahvalio biskupu Živkoviću i gradišćanskim Hrvatima na očuvanju identiteta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Plenković zahvalio biskupu Živkoviću i gradišćanskim Hrvatima na očuvanju identiteta
16.02.2017.
u 19:55
Biskup Živković prenio je predsjedniku vlade pozdrave gradišćanskih Hrvata, te ga upoznao s aktivnostima koje provode u cilju očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je danas mons. Egidija Živkovića, biskupa Željezanskog u Austriji kojemu je, kao i gradišćanskim Hrvatima, zahvalio za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući djelovanju Katoličke crkve, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Biskup Živković prenio je predsjedniku vlade pozdrave gradišćanskih Hrvata, te ga upoznao s aktivnostima koje provode u cilju očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti.

Najavio je početak rada kulturno-prosvjetne udruge "Hrvat S.A.M" (Slovačka-Austrija-Mađarska) koja će pod europskim krovom okupiti sve gradišćanske Hrvate. Istaknuo je da će se u svibnju u Zagrebu održati prvo zajedničko prvoskupno hodočašće gradišćanskih Hrvata nakon 500 godina. Uputili su i poziv predsjedniku vlade na tradicionalno hodočašće "Hrvatska nedjelja" u Željeznom.

Plenković je naglasio da će hrvatska vlada podržavati djelovanje udruge te predložio da se u njezin rad uključe i Hrvati iz Bosne i Hercegovine, naglašava se u priopćenju.

Suradnja s gradišćanskim Hrvatima bit će ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a rad će se pomoći i u financijskom smislu, rekao je predsjednik vlade.

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u austrijskom Gradišću broji približno 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata.

>> Tyran ukazao na značaj 'matice' za gradišćanske Hrvate

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
22:08 16.02.2017.

Ha ha, ajd izmoli vjerovanje ocenas vjerojatno i ateisti znaju

KO
Komacero
21:39 16.02.2017.

Plenkovic nezastupa hrvatske interese dok mu Stazici i Jovanovici divljaju u saboru,brat mu Pupovac preko srpskih medija ismijava drzavnu himnu a Dinko Cvitan suti i pravi se sljep sramota degutantno jadno i bjedno

BO
bobma
21:23 16.02.2017.

Inozemstvo je dušu dalo za vladarsko veličanje identiteta. Doma se nacionalni identitet ne smije ni slučajno pretpostaviti nadnacionalnim 'silnicama' iz EU /pa bile i nadnacionalsocijalističke/