Svjetski gospodarski forum

Plenković u Davosu, stiglo gotovo 3000 političkih i poslovnih čelnika

Foto: Reuters/PIXSELL
Svjetski gospodarski forum u Davosu
Foto: Reuters/PIXSELL
Svjetski gospodarski forum u Davosu
Foto: Reuters/PIXSELL
Svjetski gospodarski forum u Davosu
Foto: Reuters/PIXSELL
Svjetski gospodarski forum u Davosu
24.01.2019.
u 10:23
Prvoga dana, u četvrtak, premijer sudjeluje u dvije rasprave. Prva je neformalno okupljanje svjetskih gospodarskih lidera na temu 'Svijet u doba globalizacije 4.0', kojoj je moderator predsjednik WEF-a Borge Brende, a druga nosi naziv 'Prijelomna točka ili prekretnica za Europu?'
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković doputovao je u Švicarsku gdje će danas i sutra sudjelovati na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koji je u Davosu okupio gotovo 3000 političkih i poslovnih čelnika te predstavnika svjetskih organizacija i civilnog društva na raspravama o rješavanju aktualnih globalnih izazova.

Prvoga dana, u četvrtak, premijer sudjeluje u dvije rasprave. Prva je neformalno okupljanje svjetskih gospodarskih lidera na temu "Svijet u doba globalizacije 4.0", kojoj je moderator predsjednik WEF-a Borge Brende, a druga nosi naziv "Prijelomna točka ili prekretnica za Europu?".

Istoga dana održat će niz bilateralnih susreta s čelnicima svjetskih tvrtki, a očekuje se i sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom te čelnicom CDU-a i mogućom budućom kancelarkom Annegret Kramp-Karrenbauer.

U petak će sudjelovati u panelu na temu "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu"  s posebnim naglaskom na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Sastat će se i bosanskohercegovačkim premijerom Denisom Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Ueliem Maurerom.

Ovogodišnja službena tema WEF-a je "Globalizacija 4.0" – vizija povezanog svijeta koji se bavi ekonomskim nejednakostima kao posljedicama globalizirane trgovine i proizvodnje.

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, pokazala je anketa objavljena uoči okupljanja u Davosu.

Unatoč tome, ove godine ne skup ne dolazi američki predsjednik Donald Trump zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave.

Dolazak u Davos otkazala je i britanska premijerka Theresa May suočena s krizom oko brexita te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike.

Na sastanku WEF-a nema ni predsjednika Rusije i Kine.   

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Croatino
Croatino
12:21 24.01.2019.

Jel pozvan i Dodik koji tvrdi da ima svoju drzavu? Njegova tema : Boxit

DU
Deleted user
14:32 24.01.2019.

Istinski je neshvatljivo da Hrvatski narod ne vidi u kolikoj mjeri ova gnjida radi protiv države i gradana u korist EU močnika i globalista. Tip je odavno trebao biti javno optužen i drastično kažnjan za izdaju i pogodovanje bankama i ostalima samo iz vlastite koristi za osvajanje fotelje na boljem položaju. U nekom bivšem vremenu bi več javno bio linčovan, ali u ovoj državi ovaca koje stoje u redu za “Klanje” može raditi šta hoće. Rat smo dobili ali unutarnji neprijatelji čine više štete nego bilo koja sila. Dok cijela Evropa kuha zbog globalista u Hrvatskoj se debilno smireno gleda kako ih gamad na vlasti sistematski uništava i mazohistično u procesu bulji u pod.

MO
morejeslano
15:32 24.01.2019.

Briselski heroj Plenković! Nema vjernijeg sluge globalističkoj briselskoj extremno nedemokratskoj kliki nego Plenković koji zdušno radi protiv hrvatskih interesa.