KORONAKRIZA

Plenković: Pripremaju se rezovi u ministarstvima, lokalnim samoupravama i javnim poduzećima

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo
07.04.2020.
u 20:02
Na pitanje o eventualnom rebalansu proračuna rekao je da će Vlada u prvoj fazi ići na preraspodjele kao prvi korak
Pogledaj originalni članak

U ovom trenutku nemamo lijek koji funkcionira. Nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitet. To su tri nepoznanice s kojima smo suočeni planetarno, svi zajedno. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati kako se boriti s ovim virusom - rekao je večera premijer Andrej Plenković komentirajući koronakrizu u Hrvatskoj.

Gostujući u Dnevniku HRT-a, naglasio je da je govoreći o relaksacijama mislio prvenstveno na tržnice, dok će se oko svih ostalih odluka voditi računa prije svega o očuvanju zdravlja i ljudskih života.

- Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi - rekao je premijer.

Poručio je da su mjerama pomoći htjeli stati iza radnika i gospodarstva te da su ostvarili oba cilja. U tu svrhu isplaćeno je dosad 765 milijuna kuna. Hrvatska je prema nekim izračunima nakon Malte zemlja koja je najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu, kaže Plenković..

- Mi smo kao društvo, država, Vlada kazali da mjere mogu koristiti samo oni koji će zadržati svoje radnike, ne može doći do zloupotrebe mjera, rekao je premijer, dodajući da će društva koja mjere budu zloupotrebljavala morati vratiti sredstva.

Što se tiče rezova, svi ministri su dobili zadaću da naprave uštede na rashodnoj strani svojih proračuna, a iste preporuke vrijede i za jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća, dodao je Plenković.

- To ne znači kraj investicija, dapače, investicije moraju biti tu jer mora barem biti onih aktera koji u ovoj krizi mogu biti pokretači gospodarstva, poručio je.

Na pitanje o eventualnom rebalansu proračuna rekao je da će Vlada u prvoj fazi ići na preraspodjele kao prvi korak.

Na pitanje o mogućnosti odgode izbora rekao je da nisu imali raspravu o tome te da su u Vladi posvećeni jedino mjerama zdravstveno-sigurnosnog i gospodarsko-socijalnog karaktera. - Kad će biti izbori, o tom potom. Mislim da to u ovom trenutku nije prioritet i nismo nikakve analize u ovom trenutku provodili, poručio je Plenković.

VIDEO Ministar Davor Božinović o popuštanju mjera

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 58

DU
Dudek
21:33 07.04.2020.

Petstotina općina (500 nanačelnka.To je teret našeg naroda. Njim treba sve privilegije ukinuti. Neka drugovi načelnici imaju plaću kao svi ostali djelatnici. Plaće imaju veće nego dr.Medecine. Sramota da se to dozvolilo u opustošenoj -porušenoj-pokradenoj Našoj Hrvatskoj. Tko sve stoji iza takvih povlaštenih skojevaca? Toliko ih nije bilo ni za EX-yuge. Tu se novac baca u vijetar. Dajte -Vatrogascima-Medecinskom osoblju-policiji.-Briselski naši drugovi sigurno daju svoj doprinos za stradalnike? Tko-od njih .Gdje su sada udruge za ljdska prava? Nema ih nemogu lopatu naći?

ST
stefj
20:39 07.04.2020.

Ne vjerujem u rezove u državnom i javnom sektoru. Niti jednom u povijesti se to nije desilo, ne vjerujem da će se desiti niti sada... A kako ti u tim strukturama rezoniraju, mogli ste čuti Ribića koji je pitao zašto bi se oni odreki bilo čega za kapitaliste, a kasnije i Severa koji je pričao nebuloze o tome kako poduzetnici neće isplatiti radnicima plaće i sl... Ma nema, to je zaseban svijet, nadrealni sektor, koji nema nikakvih doticaja s problemima realnog sektora, sa stvarnim životom što to znači zaraditi svoju plaću... Vrhunac svih tih službi i njihovih sindikata je postignuće da su prihode i prava zaposlenika potpuno odvojili od rada, rezultata, struke, znanja. Ovi u Zagrebu su išli još dalje, uveli su i nasljedstvo u igru, tako da rodbina zaposlenih ima prednost pri zapošljavanju... Čisti feudalizam, a mi smi ostali smo obični kmetovi... I sad od tih i takvih nešto očekivati? Stvarno?

CT
cto1965
02:16 08.04.2020.

Ovo je samo otvorilo vrata ovim šupcima da nas zaduže pod krinkom spašavanja gospodarstva. Ajd se nemojte zadužiti više nigdje u naše ime nego lijepo REŽITE općine, gradove, uhljebe, sulude nabave, crkvu, udruge i sve ono što se nakačilo na naš novac i sisa nas. Kada nakon tog reza usfali novaca e onda može. Ako će sve ostati isto (odustajanje od nekih investicija na neki rok ne znači ništa strukturno) zadužujete se u stvari isključivo za očuvanje javnog sektora i uhljebništva, a ne za spas gospodarstva.