Osude stižu i od koalicijskih partnera

Plenković o uzviku 'za dom spremni': Kad policija misli da je bilo prekršaja, mora reagirati

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao brodogradilište 3. Maj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao brodogradilište 3. Maj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao brodogradilište 3. Maj
Autori Vecernji.hr, Hina
07.08.2019.
u 14:16
HNS je danas osudio nedavne uzvike ''za dom spremni'' u Kninu i Splitu poručujući kako taj uzvik nije prihvatljiv niti je u skladu s Ustavom
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković danas je u Opatiji odgovarao na brojna novinarska pitanja, među kojima je bilo i ponovno izvikivanje ''za dom spremni'' na Dan pobjede. Rekao je da bi na to trebala reagirati policija a potom, ako se tako procjeni, i sudovi.

"Koliko shvaćam, policija stalno ponavlja da bez obzira na brojne aktivnosti koje pokrenu, na kraju ne završi onako kako su mislili da će biti“, kazao je. Premijer je dodao da policija, kad misli da je bilo prekršaja, mora reagirati.

Naime, HNS je danas osudio nedavne uzvike "za dom spremni" u Kninu i Splitu poručujući kako taj uzvik nije prihvatljiv niti je u skladu s Ustavom.

"Očekujemo da policija radi svoj posao u sklopu zakona, a ne da komentira ili interpretira sudske presude, što nije u njihovoj nadležnosti. HNS, kao i do sada, podsjeća da uzvik ZDS nije u skladu s Ustavom i samim time nije mu mjesto u javnom prostoru Republike Hrvatske. Duboko smo uvjereni da nema potrebe ni za kakvim iznimkama jer ljudi koji su se borili za slobodu i neovisnost Hrvatske borili su se i za poštovanje Ustava RH kao temeljnog pravnog dokumenta zemlje", poručili su u priopćenju.

Plenković: Izjava Josipovića o predsjednici jako je teška

Plenković je upitan može li više kandidata štetiti jedinstvu stranke u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je kazao da su to odvojeni procesi te da ne vidi zašto netko unutar HDZ-a ne bi bio lojalan u kampanji. Kazao je da se osjeća siguran na mjestu predsjednika HDZ-a te da se ne pribojava da će se protukandidati udružiti protiv njega.

Upitan da komentira nastup predsjednice Grabar-Kitarović u Kninu na Dan pobjede, u kontekstu tvrdnji Ive Josipovića da su mnogi ocijenili da je bila alkoholizirana, Plenković je ustvrdio da je to jako teška izjava.

"Cijela proslava jako je lijepo prošla, bila je dostojanstvena, s porukama, govorima i ozračjem“, naveo je.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

DU
Deleted user
14:34 07.08.2019.

To su sada nijanse (ZDS mrijeti je starinska verzija, pre WWII...), ali znam sve i nije mi namjera razmatrati da li je to za penalizirati ili ne - samo mnogi ne znaju da dok je Škejo sa svojom ekipom iz HOS-a branio Škabrnju, a ta je vrlo nezahvalna za obranu jer je "razvučeno" naselje, Škabrnja nije pala. Nego je pala tek kasnije, kad su drugi preuzeli smjenu. Pa imajući to u vidu - da to nije neka šačica bezveznjaka nego čvrsti ratnici, ja bih im dao da izvikuju što god žele danas... Broji se samo ono što su dali domovini u oružanoj borbi na terenu, kao što glasi pjesma "di si bija dok je grmilo, dok je sivalo". A goreuslikani je jurio karijerne ciljeve u MCPEI dok je ovima "zujalo" oko glave i dok su odbijali tenkovske napade.

Avatar Reconquista
Reconquista
15:28 07.08.2019.

Za dom je stari hrvatski pozdrav sve ostalo su jugo partizanske papazjanije.

Avatar 2222
2222
14:31 07.08.2019.

Jeste li Vi sigurni da je Hrv.Ustav u pravu ako zabranjuje volju i vecinu naroda.Izidjite na referendum i neka narod odluci. Za dom spremni za mene ne znaci neprijateljstvo,jedino zato nedaju da se upotrebljava jer NDH je imala pozdrav Z.Dom sprmni ,sta onda ! Ti isti se ne bune kad hrvatsku KUNU primaju, koja je bila valuta HDH i to im ne smeta? Jadan ta vlada koju sacinjavaju manjine.