POTREBAN JE TRENUTAK SLABOSTI

Planirate kupovati online? Stručnjak za sigurnost otkrio na što morate obratiti pozornost

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
Planirate kupovati online? Stručnjak za sigurnost otkrio na što morate obratiti pozornost
24.11.2020.
u 11:17
Kad je riječ o krađi podataka i hakiranju stranice, u 90 posto slučajeva radi se o ljudskoj pogrešci jer čovjek unese podatke gdje nije smio.
Pogledaj originalni članak

Kupovina preko Interneta mnogima je najdraži oblik shopping, što ima apsolutno smisla. Možemo biti u pidžami uživati u privatnosti našeg doma i cijeli svijet je pred nama samo s jednim klikom. No, dok mi peglamo kartice uvjereni kako smo super prošli, kriminalci vrebaju i čekaju trenutak naše slabosti. 

Stručnjak za kibernetičku sigurnost Tino Šokić prilikom gostovanja u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' otkrio je kako možemo se zaštiti pogotovo jer će mnogi zbog pandemije odlučiti se za kupovinu preko interneta. 

Šokić ističe kako treba obratiti pozornost gdje se kupuje kada smo online i gdje ćemo potencijalno ostaviti svoje podatke.

- Pored stranice na kojoj se kupuje, treba pripaziti i putem koje mreže se pristupa. Ako postoji osjećaj da nešto nije u redu, ili se nešto nije svidjelo, najbolje je odustati od kupovine, može se prekinuti radnja, rekao je Šokić i podsjeća kako je važno obratiti pozornost na izgled stranice na kojoj planiramo kupovati.

- Postoji razlika upisuju li se izravno osobni podaci ili se koriste vanjski servisi. Vanjski servisi poput PayPala su sve sigurniji i puno ulažu kako bi osigurali podatke korisnika i funkcioniraju kao online banka, rekao je Šokić.

Kad je riječ o krađi podataka i hakiranju stranice, u 90 posto slučajeva radi se o ljudskoj pogrešci jer čovjek unese podatke gdje nije smio.

- Sustavi sami po sebi su dobri i sve su bolji. Čovjeka je najlakše hakirati, dodao je.

Stručnjak za kibernetičku sigurnost napominje kako je upravo ponekad želja za kupovinom preko interneta toliko jaka da će građani zanemariti što se potencijalo uzimaju podaci na stranici ili se pak traži previše podataka od njih. 

- Glavni podatak u prevarama je podatak od plaćanja. Putem kartice ili pristup PayPal računu. Tu postoji bolji način da se to osigura, osim lozinke, potvrda od dva koraka. Znači, dodatni vid autentikacije kada se ulogiravamo u servis, da nam SMS-om stiže dodatni kod. Koncentracija je bitna kod registracije na pojedine stranice, rekao je Šokić.

Jedna od najčešćih prijevara u online svijetu je svojevrsno "pecanje" podataka.

- Najveći incidenti u svijetu su započeli "pecanjem". Na milijun ljudi, vjerojatno netko i klikne, istaknuo je.

Smatra kako je kupovina putem interneta odlična stvar te da ima puno prednosti, ali treba obratiti pozornost na kojoj stranici se nalazimo te da nismo na javnoj mreži

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.