NPR

Stižu reforme: Plaće službenika po učinku

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Stižu reforme: Plaće službenika po učinku
26.04.2017.
u 13:35
Još prije tri godine Martina Dalić razradila je sustav vrednovanja rada državnih službenika koji je sada ugrađen u program reformi.
Pogledaj originalni članak

Objedinjavanje inspekcija i vrednovanje državnih službenika po učinku dvije su najvažnije novine unutar Nacionalnog programa reformi (NPR) koji će s programom konvergencije biti predstavljen ovaj tjedan na sjednici Vlade.

Program konvergencije koji se piše za trogodišnje razdoblje predviđa daljnje smanjenje deficita i javnog duga. Ta dva programa članice EU dužne su do kraja travnja poslati Europskoj komisiji, a na temelju njih će Komisija izraditi prijedlog preporuka, koje potom usvaja i Vijeće Unije. Trenutačno imamo više od pedeset inspekcijskih službi koje bi se trebale objediniti, a nakon što je prije tri godine SDP-ova Vlada ukinula Državni inspektorat i oko 800 inspektora rasporedila u pet ministarstva – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma – to je dovelo do još više nereda na tržištu koji se sada želi popraviti objedinjavanjem u jedan državni inspektorat koji bi kao i prije radio neovisno.

Plaća vezana uz rezultate rada

Pri samoj najavi tog objedinjavanja prije nekoliko mjeseci, SDP je pokazao nezadovoljstvo tvrdeći upravo suprotno – da je inspektorat ukinut upravo zato što je bio leglo korupcije i nepotizma i da su u EU inspekcije također vezane za ministarstva. Još prije tri godine kao saborska zastupnica Martina Dalić, sadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i obrta, predložila je i razradila sustav upravljanja plaćama i vrednovanje rada državnih službenika koji je sada ugrađen u NPR.

Tako bi plaća bila vezana za rezultate rada, mjerene kroz unaprijed definirane mjerljive ciljeve i rezultate rada. Primjerice, u upravi ovisila bi o broju riješenih administrativnih predmeta, zahtjeva, izdanih dozvola...; kada je riječ o zdravstvu, onda o broju obrađenih pacijenata, kod nastavnika o uspješnosti učenika… Ocjene bi bile i kriterij za napredovanje, ali i način za lakši otkaz. Takvim obračunom ukinuli bi se sadašnji dodaci na plaće.

U programu konvergencije, kad je riječ o smanjenju deficita, ide se na tehničko usklađivanje prema pravilima EK koji traži da sve zemlje rade po istoj metodologiji. Nepoštivanje Nacionalnog programa reformi i plana konvergencije može državu koštati sankcija koje uključuju i “zamrzavanje” sredstava EU.

>>Peticiju protiv poreza na nekretnine u manje od 24 sata potpisalo 20.000 građana

>>Jokić poručio: Ako za išta danas vrijedi marširati, onda su to znanost i obrazovanje

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

PI
PiplMustTrustAs
14:02 26.04.2017.

Eto dok oni opet spoje proći će 4 godine, onda dolazi SDP koji će sve lijepo opet razdvojiti... I trla baba lan da joj prođe dan, dok lovica sjeda uredno svakog 10.

GG
gljivica.gljivic
13:46 26.04.2017.

"kod nastavnika o uspješnosti učenika…" ili daj svima 5 da bi napredovao. Ajde barem će mi klinci prolaziti s 5 bez učenja

DU
Deleted user
14:46 26.04.2017.

Hoće li se to odnositi i na saborske zastupnike?