Briga o životinjama

Petrinja gradi prvi azil za životinje

Foto: Danijel Prerad
Petrinja gradi prvi azil za životinje
27.03.2015.
u 10:30
Sklonište će djelovati po sustavu "no kill", što znači da se nijednu životinju neće ubiti, kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović
Pogledaj originalni članak

Grad Petrinja riješio je sve imovinskopravne odnose oko objekta i zemljišta u Velikom Šušnjaru gdje će se sagraditi prvo sustavno Sklonište za životinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Za kupnju objekta, bivše farme, Grad je izdvojio 136.000 kuna, a za njegovo uređenje i opremanje kandidirat će se za fondove Europske unije.

– U skloništu će biti mjesta za 88 pasa ili drugih životinja, uz mogućnost proširenja do sto mjesta. Uvjeti odgovaraju svim standardima, a prostor ima stacionar, ambulantu, karantenu, skladišta... – rekao nam je Siniša Batinić, projektant skloništa.

Zajednička je to inicijativa petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića i Udruge za zaštitu životinja "Patronus" iz Siska, pokrenuta prije godinu dana.

– Sklonište će djelovati po sustavu "no kill", što znači da se nijednu životinju neće ubiti, nego će se za svaku skrbiti i udomljavati. Nadamo se da će naše sklonište biti ogledni primjer za samu Hrvatsku i ogledni primjer kako postupati sa životinjama. Najbitniji je taj humani pristup za koji se nadamo da će biti prihvatljiv i fondovima EU – ističe Dumbović. Realizaciju projekta svesrdno podržavaju udruge za zaštitu životinja.

– Od samih naših početaka trudimo se upozoriti na to da je za svaki grad i općinu najjeftinije da ima svoje sklonište, bez obzira što to u početku izgleda skuplje. Pozdravljamo ovaj napor Grada Petrinje i gradonačelnika, pogotovo odluku da to bude "no kill" sklonište – rekla je Melita Madžo, čelnica udruge Patronus.

Kada se jednom uspostavi, skloništem će upravljati petrinjski Komunalac, a postoji mogućnost da se u plaćanje troškova njegova rada uključe i neki drugi gradovi.

>>Komunalni redari do sada nisu kaznili nijednog vlasnika psa

>>Ugrozila život kako bi pomogla ostavljenim psima u poplavljenom Letovaniću

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.