'Svi smo braća'

Papa u Assisiju potpisao svoju treću encikliku, sadržaj će otkriti u nedjelju

Foto: STEFANO SPAZIANI/DPA/PIXSELL
Pope Francis during of a weekly general audience in Vatican
Foto: STEFANO SPAZIANI/DPA/PIXSELL
Pope Francis during of a weekly general audience in Vatican
03.10.2020.
u 16:50
Pretpostavlja se da se tom enciklikom želi pozvati ljude svih vjera na jedinstvo
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo je u subotu poslije podne Assisiju potpisao svoju treću encikliku koja nosi “Svi smo braća”, a posvećena je bratstvu i društvenom prijateljstvu. Prije stavljanja potpisa na encikliku, Papa je u kapeli pokraj groba svetog Franje predvodio misu bez prisutnosti vjernika. Sadržaj enciklike koja ima naslov i po pozdravu kojim se sveti Franjo obraćao ljudima, bit će poznat u nedjelju za vrijeme angelusa koji će Papa izgovoriti sa svoga prozora na Trgu sv. Petra u Rimu.

Pretpostavlja se da se tom enciklikom želi pozvati ljude svih vjera na jedinstvo. Biskup Assisija mons. Domenico Sorrentino je kazao da dok Zemlja “pati pandemiju koja tolike narode stavlja u teškoće i čini da se osijećamo braća u boli ne možemo ne osijetiti potrebu da postanemo prije svega braća u ljubavi. Spasit ćemo se jedino ako budemo zajedno”.

Franjo je više puta ponovio kako poslije pandemije ljudi imaju samo dva puta u odnosu na razdoblje perd-Covid: biti bolji ili lošiji. Naravno postoji nada da se bude boljima, da svi budu braća. Ta enciklika je navodno i slijed prethodne dvije, odnosno Lumen fidei iz 2013., ali posebno Laudato si' iz 2015. godine.

To je bilo i prvo putovanje pape Franje izvan Rima nakon početka pandemije virusa Covid-19. Poslije 206 godina Franjo je prvi papa koji je potpisao encikliku izvan Rima. Posljednji papa koji je potpisao svoju encikliku izvan Rima bio je Pio VII. koji je to učinio u svom rodnom gradu Ceseni. Ovo je inače i četvrti posijet Franje rodnom mjestu sveca čije je ime preuzeo. Ivan Pavao II. je pohodio Assisi šest piuta, Benedikt XVI. dva puta. Ukupno u 792 godine Assisi je 36 puta pohodilo 19 papa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar rubinet
rubinet
18:15 03.10.2020.

“... i čini da se osijećamo braća u boli ne možemo ne osijetiti potrebu da postanemo prije svega braća u ljubavi. . Ovo je inače i četvrti posijet Franje rodnom mjestu "... Čini se da postoje ije / je problemi....

Avatar Josip Kir
Josip Kir
23:10 03.10.2020.

Pretpostavlja se da se tom enciklikom želi pozvati ljude svih vjera na jedinstvo ????????????????????? pripadnik satanističke ideologije pozva na jedinstvo .Jad i beda . Papice vaša ideologija je vodila nebrojane ratove, genocide i i pljačke.