o ekonomiji i krizi

Papa: Treba se boriti protiv razlike između bogatih i siromašnih

Foto: 'ALESSANDRO BIANCHI'
Papa: Treba se boriti protiv razlike između bogatih i siromašnih
07.01.2013.
u 13:27
Potrebno je ''obrazovati na otpor prema namjerama da se zaštite posebni interesi na kratko vrijeme, te se treba usmjeriti se prema zajedinčkom dobru“, kazao je Benedikt XVI.
Pogledaj originalni članak

U sadašnjoj ekonomskoj krizi osim borbe protiv ''spreada'', razlike u vrijednosti njemačkih obveznica s vrijednostima obveznica drugih država, potrebno boriti se i protiv ''rastuće razlike između malobrojnih uvijek sve bogatijih i mnogih beznadežno sve siromašnijih“, kazao je papa Benedikt XVI. u govoru diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici.

U sadašnjoj ekonomskoj krizi u Europi ''ima država koje mogu same brže napredovati, ali zajedno će se zasigurno ići mnogo dalje“, upozorio je Papa one zemlje EU koje bi ekonomski slabije zemlje htjele ostaviti same njihovoj sudbini. Potrebno je ''obrazovati na otpor prema namjerama da se zaštite posebni interesi na kratko vrijeme, te se treba usmjeriti se prema zajedinčkom dobru“, kazao je Benedikt XVI. i naglasio kako je nužno i hitno ''formirati čelnike koji bi, u budućnosti, vodili javne nacionalne i međunarodne institucije“.

- Europska unija ima potrebu za predstavnicima koji bi bili dalekovidni i kvalificirani za donošenje teških odluka koje su potrebne za ozdravljenje ekonomije i postavljanje čvrstih temelja razvoja - rekao je Papa i ponovno pozvao i na napuštanje oružja i otvaranje dijaloga za prevladavanje sukoba. -Stvaranje mira prolazi kroz zaštitu čovjeka i njegovih temeljnih prava. To zauzimanje treba u svim zemljama biti nadahnuto nepovredivim ljudskim dostojanstvom i načelima prirode - rekao je Papa i osudio pobačaje, eutanaziju, odnosno branio život od začeća do prirodne smrti.

- Izravni pobačaj, odnosno onaj kao svrhom ili sredstvom, suprotan je moralnom zakonu - rekao je Papa, te dodao kako je i zakon o umjetnoj oplodnji često zabrinjavajući. Papa je kazao i kako na Zapadu postoje brojni nesporazumi o značenju ljudskih prava i obveza vezanih za njih. Često su prava pomješana s pretjeranim manifestacijama autonomije osobe, koja zatim prestaje biti otvorena prema Bogu i susretu s drugima, već je okrenuta samoj sebi u pokušaju da zadovolji vlastite potrebe.

>>Papa zaredio za biskupa svog osobnog tajnika

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

SI
sinaj
16:23 07.01.2013.

Jao, čim se Raci pojavi, odmah se slete svi s Istoka.

NE
NeovisnaDalmacija
18:04 07.01.2013.

Slazem se ali neka stovani Papa i Crkva prva pocne neka rasprodaju imovinu i Vatikansku banku (sto ce crkvi uopce banka) i neka novac podjeli siromasnima

JI
jimbeam
13:45 07.01.2013.

reče on, optočen u zlatu......