MARIJANSKO SVETIŠTE

Papa Franjo šalje u Lourdes povjerenika kao u Međugorje

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
07.06.2019.
u 13:43
Hérouard neće napustiti svoju dužnost u Lilleu, a dijeceza Tarbes i Lourdes ostaje povjerena biskupu Nicolasu Jeanu Renéu Brouwetu koga je na tu dužnost imenovao papa Benedikt XVI. 2012. godine.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je pod nadzor Svete Stolice stavio Međugorje, sada je papa Franjo odlučio poslati i u francusko marijansko svetište u Lourdesu posebnog izaslanika. Franjo je imenovao kao vatikanskog povjerenika za Lourdes “na raspolaganju Svete Stolice” (ad nutum Sanctae Sedis) pomoćnog biskupa Lillea mons. Antoinea Hérouarda, koji istina neće imati mandat na neodređeno vrijeme kakvog ima umirovljeni nadbiskup varšavsko-praški mons. Henryk Hoser za Međugorje.

Hérouard ima zaduženje da u Lourdesu naglasi duhovno prvenstvo nad financijskim. Papi Franji je posebno važna pažnja prema hodočasnicima i želi da marijanska svetišta budu mjesta molitve i kršćanskog svjedočanstva. Papino pismo kojim Hérouarda imenuje posebnim vatikanskim izaslanikom pročitao je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella koji ima zaduženje da ocjenjuje marijanska svetišta. Fisichella je pratio događanja u Lourdesu i na osnovu njegove analize papa Franjo je odlučio poslati u to marijansko svetište koje godišnje pohodi više milijuna osoba posebnog povjerenika. Papa želi, kako je napisao u pismu, shvatiti koje još stvari svetište u Lourdesu može primijeniti, osim već postojećih, kako bi “uvijek sve više bilo mjestom molitve i kršćanskog svjedočanstva prema potrebama naroda Božjeg”.

Hérouard neće napustiti svoju dužnost u Lilleu, a dijeceza Tarbes i Lourdes ostaje povjerena biskupu Nicolasu Jeanu Renéu Brouwetu koga je na tu dužnost imenovao papa Benedikt XVI. 2012. godine.

Franjo je zabrinut zbog prevelike pažnje koja je u Lourdesu bila usmjerena na biznis umjesto na hodočasnike. Odluka je “na liniji one koju je Papa poduzeo 2017. za Međugorje”, napisao je ravnatelj portala Vatican News i vatikanskih medija Andrea Tornielli. Dakle prvo vjernici, a onda poslovi. Problem vezan za francusko marijansko svetište je što je zbog terorističkih atentata u Francuskoj 2015. opao broj organiziranih dolazaka hodočasnika za 34 posto (individualni dolasci su povećani za 12 posto). Sa pet milijuna hodočasnika godišnje palo se na na tri milijuna. Nastali su gubici pa je biskup Brouwet za direktora svetišta postavio menadžera Guillaumea de Vulpiana, koji je sredio račune ali na štetu hodočasnika, jer je, primjerice, poskupio boravišnu taksu sa dva na dva i pol eura dnevno itd. Zapravo više se gledalo na račune nego što je pažnja bila usmjerena hodočasnicima. Istina, sada je Lourdes gdje ima i 330 zaposlenika u financijskom plusu, ali marijansko svetište treba biti mjestom molitve.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar rubinet
rubinet
20:51 07.06.2019.

ne povjerenika...komesara...

BO
borcanac
15:25 07.06.2019.

Ovoga masona interesuje samo di se novac zaradjuje A strah od atentata kojeg je dozivio sveti Ivan Pavle Drugi obilazi zemlje gdje Rimokatolika fakticki i nema

MA
mangupica
11:38 08.06.2019.

Ja ovog Papu nista ne kuzim,ka da je s Marsa,cini politiku u crkvi ali Europa nije Latinoamerika ili liberalna retorika...