SJEDINJENE DRŽAVE Započeo šestodnevni posjet poglavara Katoličke crkve Americi

Papa će se ispričati žrtvama pedofila

Foto: import
Papa će se ispričati žrtvama pedofila
16.04.2008.
u 18:20
Pogledaj originalni članak

"Americi ne može pomoći ni Sveti Otac ne promjene li glasači na izborima u studenome politiku Bijele kuće. Papa je intelektualac i teško može razumjeti koje mu zamke postavlja George Bush jer će republikanci iskoristiti njegov posjet Americi da bi dobili na predsjedničkim izborima naklonost katolika, kojih je u SAD-u 70 milijuna", tim je riječima washingtonski taksist Anders Harper komentirao papin posjet Americi vozeći nas iz začne luke Andrews, gdje je i Večernjakova dopisnica, uz stotine drugih novinara iz Amerike i svijeta, pratila ceremoniju službenog dočeka Benedikta XVI.

No, politički komentatori tvrde da si Vatikan i Amerika trebaju jer, osim što nema suglasja u vezi s ratom u Iraku, službeni Washington i vrh Katoličke crkve isto misle o mnogim pitanjima, poglavito o očuvanju Zapada od prodora islama.
Papi je pripala čast da ga osobno, kao nijednog drugog svjetskog lidera, odmah nakon što je zrakoplov sletio, dočeka predsjednik George Bush, supruga Laura i kći Jenna.

Duhovni optimizam
Bijela kuća papin šestodnevni boravak u Bijeloj kući želi iskoristiti za podizanje duhovnog optimizma u narodu. Bush je poručio da je papa došao Amerikancima kao čovjek vjere, intelektualac koji ima snagu riječi i misli te da ga prima kao iskrenog prijatelja i predvodnika nade.
Sve vodeće televizijske postaje komentirale su jučer da je papa u zrakoplovu novinarima kazao da su "pedofilski skandali" veliko zlo i sramota za Katoličku crkvu u Americi te da će se osobno potruditi da svi svećenici koji su zgriješili budu isključeni iz Crkve.

O zlostavljanju
Očekuje se da će papa na skupovima i misama u Washingtonu i New Yorku otvoreno progovoriti o tom problemu te se ispričati žrtvama koje su svećenici zlostavljali.
George Bush i Benedikt XVI. razgovarat će sami u Ovalnom uredu, a papa će se u Bijeloj kući  susresti i s potpredsjednikom Cheneyjem, predsjednicom Kongresa Nancy Pelosi, državnom tajnicom Condoleezzom Rice i predstavnicima američkog i vatikanskog diplomatskog zbora.

Predsjednik Bush i Benedikt XVI. prvi su se put službeno susreli u Vatikanu 9. lipnja 2007. godine. Laura Bush posjetila je Svetog Oca u Vatikanu 9. veljače 2006. godine te sa suprugom u lipnju 2007. godine.Papu je pred dolazak u Ovalni ured na travnjaku Bijele kuće dočekalo 12 tisuća izabranih građana, predstavnika svih religija zastupljenih u Americi.

Najavljeno je da će papa svoj 81. rođendan proslaviti večeras u Washingtonu u krugu američkih biskupa i svećenika. George Bush u čast dolaska poglavara Katoličke crkve organizira svečanu večeru u Bijeloj kući.Svečani je doček papi priređen jučer na južnom travnjaku Bijele kuće. U večernjim papa će služiti misu s 300 američkih biskupa u bazilici Nacionalnog hrama Bezgrešnog začeća u Washingtonu.

Središnji događaj njegova boravka u Washingtonu bit će misa na stadionu Nationals Park u četvrtak pred 47.000 ljudi.
Posjet Svetog Oca Washingtonu prate velike mjere sigurnosti  u zraku, na kopnu i na vodi. Na njegovoj zaštiti angažirano je 27 državnih, lokalnih i federalnih agencija, uključujući Tajnu službu i FBI, te oko 1300 policajaca.
Direktor washingtonskog ureda FBI-a Joseph Persichini izjavio je da "zasad nema ozbiljnih prijetnji papi",a ni mjestima koja će posjetiti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr