Mostovci u Osijeku

Panenić: Energetska politika Vlade doživjela je kraj

Most
Most
Most
02.04.2019.
u 14:18
- Jasno je da Vlada nije uspjela kreirati LNG terminal kao ekonomski izvediv pa će njegov rad plaćati svi potrošači prirodnog plina u Republici Hrvatskoj – rekao je Panenić.
Pogledaj originalni članak

Saborski zastupnici i kandidati za EU parlament Mosta nezavisnih lista Tomislav Panenić, Sonja Čikotić i Ružica Vukovac upozorili su u utorak u Osijeku na "neodrživu energetsku politika Vlade Andreja Plenkovića, gdje se trošak njihovih promašaja prelijeva na poduzetnike i građane".

- Državna kompanija HEP se gura u spašavanje političkih projekata, a izostaje ulaganje u modernizaciju i rast proizvodnje koji bi omogućili povoljnije cijene električne energije. Pa tako HEP spašava LNG terminal kroz obvezujući zakup 400 milijuna kubika LNG plina, ali i kao ključni investitor u razvoj projekta kroz dokapitalizaciju i kreditiranje. Isto tako je poslužio za financiranje plina Petrokemiji u iznosu od 330 milijuna kuna. Samo HEP ODS je ostvario preko 800 milijuna kuna dobiti. Ako već ne ulaže u razvoj distribucijske mreže, zašto troše novce na krpanje državnog proračuna ili projekata kao LNG terminal – izjavio je Panenić.

Drugo državno poduzeće Plinacro, nastavio je, "također je primorano ulagati u LNG terminal pa se efekti smanjenja troška transporta plina ne prelijevaju na nižu cijenu plina za naše poduzetnike i građane".

Most

- Jasno je da Vlada nije uspjela kreirati LNG terminal kao ekonomski izvediv pa će njegov rad plaćati svi potrošači prirodnog plina u Republici Hrvatskoj – rekao je on.

Na odgovornost su, stoga, pozvali i premijera i ministra Tomislava Ćorića.

- Neka prestanu financirati političke projekte te provedu racionalizaciju sustava opskrbe električnom energijom i plinom te pronađu prostor za smanjenje troškova transporta, distribucije i opskrbe jer vidimo da sva poduzeća u tom nizu ostvaruju solidne dobiti, a samo građani i poduzetnici gube. Tromi energetski sustav pogoduje uvozu energije, rješenje je u donošenju Mostova Zakona o samoopskrbi električnom energijom koji bi građanima i poduzetnicima dao priliku da postanu proizvođači, da se smanji uvoz i da građani preuzmu kontrolu nad troškovima energenata - kazala je Sonja Čikotić.

Novi je to, stava su, udarac na Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Konstantnim poskupljenjima Vlada šalje poruku narodu da ih nije briga što je ruralni prostor uništen, devastiran. Cijene energenata konstantno rastu, a ništa se ne poduzima da cijena mlijeka kao i drugih poljoprivrednih proizvoda omoguće dostojanstven život naših sugrađana. Naša Vlada živi u paralelnom svijetu u kojem joj je očito prilično ugodno – izjavila je, pak, Ružica Vukovac.

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.