anksiozni i depresivni poremećaji

Pandemija utjecala na mentalno zdravlje mladih: Svako peto dijete ima neku teškoću

10.10.2020.
u 10:54
Istraživanje provedeno nad 16-godišnjacima pokazalo je da je njih 5,6 % imalo četiri ili više depresivnih tegoba u tjedan dana
Pogledaj originalni članak

Istraživanje provedeno nad učenicima pokazalo je da ih sve više ima neku teškoću mentalnog zdravlja. Procedure za ulazak u školu, epidemiološke mjere i izbjegavanje komunikacije među razredima stresne su situacije za učenike, no mnoge je ipak najviše pogodio lockdown popraćen problemima tijekom učenja. 

''U jednom trenutku vam se ništa ne da pa se nagomilaju zadaci pa imate jedan dan da riješite 3-4 predmeta. U tom smislu je bilo stresno također socijalni učinak lockdowna i karantene, nismo se mogli vidjeti s prijateljima, kolegama iz razreda'', ispričala je Stela Tonner, učenica II. Gimnazije, za RTL

Učenici su o mentalnom zdravlju i utjecaju nastave na daljinu progovorili na 12. Festivalu prava djece. ''Došlo je do porasta anksioznih i depresivnih poremećaja tek ćemo prave posljedice vidjeti kroz duže razdoblje'', rekla je Katarina Ivče Farnell, direktorica programa Festivala prava djece.

''Izostanak komunikacije, druženja, povlačenje, ali isto tako i burne reakcije, ljutnja neprimjerena ili ljutnja na male povode, ljutnja koja dugo traje, znači da se s djetetom nešto događa, da bi valjalo razgovarati, a i potražit pomoć stručnjaka'', istaknula je Vlatka Boričević Maršanić, subspecijalistica dječje psihijatrije u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Zagreb.

Istraživanje provedeno nad 16-godišnjacima pokazalo je da je njih 5,6 % imalo četiri ili više depresivnih tegoba u tjedan dana, više od četvrtine ih je razmišljalo da se ozlijedi, a svaki deseti je barem jednom pokušao samoubojstvo.

''Svako peto dijete, dakle 20 posto ima neku teškoću mentalnog zdravlja, najčešće jesu internalizirani problemi, odnosno emocionalne poteškoće uključujući anksioznost i depresivnost'', izjavila je Boričević Maršanić.

Stručnjaci upozoravaju da strasni uvjeti u kojima se nalazimo mogu dodatno narušili psihofizičku ravnotežu te biti okidač za probleme mentalnog zdravlja.

VIDEO Capak: Ugostitelji traže rigoroznije provjere, bit će više kontrola i nadzora

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
11:23 10.10.2020.

Nije utjecala nikakva Plandemija nego histeriziranje, panika i preuveličavanje.

VI
vidum
12:44 10.10.2020.

Cili svit poludija, a tili bi normalnu dicu!? Ne iđe to brajo!

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
11:37 10.10.2020.

To i jeste POANTA MEDIJSKOG IZDRKAVANJA PO VAŠEM MOZGU! Žele da se veliki dio čovječanstva počne kljukat tabletama kako bi im mozak utrnuo i bili još sličniji ovcama a kako to djeluje na ljude vidimo po Americi u kojoj je 80% ljudi na nekoj tableti, anksiolitiki ili antidepresivu, što na recept što ilegalno, vidimo kakve sotonjare oni podržavaju, osim TRUMPA, on im je pomrsio planove.