SUKOB IZMEĐU IZRAELA I HAMASA

Palestinski novinar za Večernji list: Prošla je noć bila pakao, bez struje smo, hrane i lijekova

Foto: Habboub Ramez/ABACA/PIXSELL
Israeli Airstrikes On Gaza
Foto: Habboub Ramez/ABACA/PIXSELL
Israeli Airstrikes On Gaza
Foto: Habboub Ramez/ABACA/PIXSELL
Israeli Airstrikes On Gaza
Foto: Tomer Neuberg/XINHUA/PIXSELL
Foto: Tomer Neuberg/XINHUA/PIXSELL
Foto: Tomer Neuberg/XINHUA/PIXSELL
Foto: Tomer Neuberg/XINHUA/PIXSELL
12.05.2021.
u 09:54
Ratu između Izraela i Hamasa kraj nije na vidiku, jer svi pokušaji i nastojanja svjetskih sila da se zaustavi krvoproliće propali su
Pogledaj originalni članak

Prošla noć bila je jedna od najtežih za stanovništvo Pojasa Gaze, bio je to pravi pakao jer su cijelu noć izraelski bombarderi nemilosrdno raketirali to područje, kazao je za Večernji list palestinski novinar Imad Eid ističući da ni jedno mjesto u Pojasu Gaze nije ostalo pošteđeno bombardiranja.

– Ovdje je izuzetno teška situacija. Bez struje smo, hrane i lijekova. Ne znam kako će to završiti, ali kako se situacija razvija, izgleda da će to jako dugo trajati. Ono što je najgore za stanovništvo Pojasa Gaze jest što nema skloništa, nemaju se gdje sakriti. Mnogi ljudi spavali su na ulici – kaže Imad Eid oko kojeg se, za vrijeme našeg razgovora, čuju izraelski bombarderi kako raketiraju područje Pojasa Gaze.

Pojas Gaze koji ima površinu 365 km², manju nego otok Krk, jedno je od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, u kojem živi oko 2,5 milijuna ljudi.

Ratu između Izraela i Hamasa kraj nije na vidiku, jer svi su pokušaji i nastojanja svjetskih sila da se zaustavi krvoproliće propali. Ni jedni ni drugi ne žele pristati ni na kakve uvijete kako bi došlo do smirenja situacije. Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu rano u srijedu, dok su palestinske militantne skupine Hamas i Islamski džihad ispaljivale više od 250 dalekometnih raketa na Tel Aviv, Haifu, Jafu i Beršebu. Prema zadnjim informacijama, poginulo je 35 Palestinaca, ranjeno ih je više od 300, a od Izraelaca poginulo ih je pet, a ranjeno više od 150.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanyahu.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je zahtjev vojske da mobilizira 5000 pričuvnika, ali još nije jasno kada će se odluka provesti. Iako za sada Izraelci demantiraju da će krenuti u kopnenu operaciju na područje Pojasa Gaze, Izraelci dovlače tenkove, topove i oklopne transportere koje raspoređuju oko Pojasa Gaze.

 

Glasnogovornik političkog krila Hamasa, Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad, dok je glasnogovornik vojnog krila Hamas, Abu Obaida zaprijetio da će Izrael još žešće biti napadnut ako ne zaustavi, kako tvrdi, agresiju na Pojas Gaze. Abu Obaida otkrio je kako su u sinoćnjem napadu na izraelske gradove korišteni dalekometni projektili A120، M75 ,SH85, J80، J90″ i Bader 3 i Sijil, a da Hamas nije koristio još ubojitije i razornije dalekometne projektile koje posjeduje.

Izrael je potpuno paraliziran i više od četiri milijuna Izraelaca na meti je palestinskih projektila. Zatvorene su škole, obustavljen je promet vlakova i autobusnih linija, a zatvorena je i Međunarodna zračna luka Ben Gurion koja je sinoć bila i meta raketnog napada. Ono što predstavlja najveću opasnost i brine Izraelce jest sukob između Arapa koji su državljani Izraela i Izraelaca unutar Izraela, zbog čega je Izrael proglasio izvanredno stanje i poslao dodatne snage kako bi smirio situaciju koja je eskalirala. To je prvi put da su se Arapi, odnosno Palestinci solidarizirali s braćom u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali te u Jeruzalemu. U sukobima je u utorak zapaljena i sinagoga blizu izraelske zračne luke Ben Gurion, usred sukoba arapskih i židovskih stanovnika.  

Arapski stanovnici oskvrnuli su sinagogu u gradu Lodu, 15 kilometara jugoistočno od Tel Aviva i zapalili je. Zapaljeno je na desetke automobila i razbijeni su izlozi trgovina. Gradonačelnik Loda Jair Revivo govorio je o "građanskom ratu" i pozvao da se odmah uvede policijski sat. Do ozbiljnih konfrontacija došlo je i u Akri na sjeveru Izraela te u Jafi blizu Tel Aviva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

DU
Deleted user
10:14 12.05.2021.

Da se razumijemo odmah: ne zastupam niti jednu stranu! Ali: cijela priča ide ovako: Hamas danima raketira Izrael i nikom ništa. Onda Izrael odgovori i kreće lavina kuknjave od strane Palestinaca!

ST
stopostohrvat.
10:34 12.05.2021.

Jebo vam teroristicki i islamisticki Palestinski novinar sve po spisku. Treba ih Izrael sravnit i iz koribena jednom vec unistit. Nece onda u ime Alaha njihovog vezat oko sebe deset kg dinamita i dizat Autobuse punee djece u zrak nit ce putovat za Siriju i odsijecat krscanima glave i silovat ne Muslimanske zene i djecu. Napred braco Izraelska udri po stoki, udri po stoki

SE
sexmaker
11:07 12.05.2021.

Poštovani palestinski novinar neka pošalje svoje zemljake Hamasu po hranu, lijekove i struju... Trebali su kupovati hranu i lijekove umjesto raketa, pa ne bi bilo problema....