Veteranski centar

Pakrac očekuje da bude prvi grad u Hrvatskoj koji će zbrinuti branitelje

Foto: Dušan Mirković /Pixsell
Veteranski centar
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
Veteranski centar
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
Veteranski centar
16.12.2013.
u 07:52
Znamo da je Domovinski rat počeo u Pakracu 1. ožujka 1991. godine te da značajan broj braniteljske populacije živi u ovom gradu što je jedan od razloga zašto bi se trebao graditi ovdje - ističe Zoran Krejči, predsjednik Gradskog vijeća
Pogledaj originalni članak

 

Pakrac je jedan od najozbiljnijih kandidata da se u njemu izgradi prvi Veteranski centar u Hrvatskoj, ističu u gradskoj upravi Pakraca. 

-Vlada je prošli mjesec pustila u saborsku proceduru donošenje zakonskih akata o osnivanju veteranskih centara. Nedavno su nas posjetili i predstavnici Ministarstva branitelja nakon što smo ovog proljeća  u Ministarstvu predstavili svoj projekt za koji se nadamo da će biti i realiziran. Ljestvicu smo visoko postavili te se s pravom nadamo da će pilot projekt upravo kod nas započeti – istaknuo je Zoran Krejči, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca.

Naime, dodaju u gradskoj upravi, postoji nekoliko činjenice zbog kojih oni očekuju gradnju Veteranskog centra. –Znamo da je Domovinski rat počeo u  Pakracu  1. ožujka 1991. godine te da značajan broj braniteljske populacije živi u ovom gradu. Osim toga predložena  lokacija kraj Opće županijske bolnice se izvrsno uklapa u ostalo okruženje.  U neposrednoj blizini nalazi se Dom zdravlja, ljekarna, budući Sportsko rekreacijski centar te postojeći sportski sadržaji. Projekt podržavaju sve političke opcije, a imamo i tim ljudi koji može ovu projektnu ideju oblikovati u cjelovit projekt i aplicirati ga za sredstva iz EU fondova. Isto tako postoji i potrebno osoblje za rad u centru te bi bilo lijepo da se Pakracu koji je pretrpio ogromna ratna razaranja i na ovaj način pomogne kroz nova zapošljavanja – objasnio je Krejči.

Anamarija Blažević, dogradonačelnica Pakraca dodaje da će Ministarstvo u njima imati pravog partnera te svu potrebnu administrativnu pomoć da bi se on i realizirao. –Već dvije godine ovaj projekt kojem podršku daje i koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata  se nalazi u proračunu našeg grada – kazala je dogradonačelnica Blažević.

Veteranski centar bi pored braniteljske populacije te roditelja i udovica branitelja mogli koristiti i civili kroz trajni, privremeni i dnevni boravak. To ne bi bio klasični dom za umirovljenike nego bi se tu provodile različite aktivnosti koje bi obogatile život korisnika, od proizvodnje ekološke hrane  do sudjelovanja u kulturnim, sportskim i dr. događanjima  za što grad, kaže Krejči, ima savršene resurse. Hoće li Pakrac biti prvi grad u Hrvatskoj koji će dobiti ovakav centar znat će se iduće godine.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DO
domoljubxy
21:11 23.12.2013.

Jako pozitivno i želim vam puno uspijeha i sam sam bio u pakracu trećeg ožujka specijalac omage Bjelovar kada smo oslobodili P stanicu i općinu od tadašnjih četnika.Sada treba samo da i Vlada to podtrži jer to Braniteljima treba