Pokolj u Las Vegasu

Paddock je masakr isplanirao pomno i do najsitnijih detalja

Foto: Reuters/Pixsell
Paddock je masakr isplanirao pomno i do najsitnijih detalja
05.10.2017.
u 08:12
Republikanci i dalje pokazuju nevoljkost da bilo šta mijenjaju u zakonu o oružju
Pogledaj originalni članak

Stephen Paddock dugo se i pažljivo pripremao za pokolj u Las Vegasu te nije zaboravio ni na jedan detalj.

Policija je na prilazu njegovoj hotelskoj sobi pronašla kamere pomoću kojih je nadgledao dolazi li itko prema njegovu apartmanu. Očito nije želio da ga policija uhvati živog. Znao je da želi pobiti i raniti što više ljudi pa je na dio poluautomatskih pušaka montirao napravu koja ih je praktički pretvorila u automatsko oružje. Iako u Sjedinjenim Državama zakon onemogućava pojedincima da nabave i imaju automatsko oružje, dodatak koji je Paddock montirao na svoje poluautomatsko oružje sasvim je legalan i preko interneta može ga se kupiti za stotinjak dolara. Policija je u hotelskom apartmanu i u dvije kuće koje su u Paddockovu vlasništvu pronašla ukupno 47 komada vatrenog oružja, od čega je 12 imalo spomenuti dodatak. Istraga je pokazala da je sve to legalno kupio u Nevadi, Uti, Kaliforniji i Teksasu.

Mitraljesko gnijezdo u sobi

U hotel je došao tri dana prije napada, a oružje je donio u deset kovčega. Hotelsko osoblje policiji je reklo da je na vrata objesio karton s natpisom “ne uznemiravajte”, tako da sobarice ne ulaze u apartman, što mu je dalo dovoljno vremena da donese sve kovčege i da sobu pretvori u pravo “mitraljesko gnijezdo”.

Policija je također priopćila da je pucnjava iz hotela trajala između devet i jedanaest minuta. No istražitelje je najviše šokirala činjenica da je Paddock svaku pojedinost isplanirao do u detalje, što bi moglo otežati istragu.

– To je vrlo uznemirujuća činjenica. No ono što nas još više muči jest njegov motiv. Netko ga je možda radikalizirao, a da nitko, pa ni policija, ne zna ni tko ni s kime je bio u kontaktu. Na nama je da otkrijemo je li se takvo što dogodilo. Mi moramo utvrditi što sve stoji iza ove tragedije bez obzira na to što je napadač mrtav – kazao je šerif Joseph Lombardo.

Bez pravog suosjećanja

Jučer je s Filipina u Los Angeles doputovala i Paddockova partnerica Marilou Danley, kojoj je Paddock početkom prošlog tjedna, nekoliko dana prije napada, doznačio 100 tisuća dolara na njezin račun na Filipinima. Policija se nada da će Danley otkriti barem nešto što će poslužiti u razrješavanju ove enigme.

Pokolj u Las Vegasu u Washingtonu izazvao je političku buru. Ugledna senatorica iz redova demokrata Diane Feinstein podsjetila je da ona već godinama traži da se promijeni zakonodavstvo i da se dodatak koji poluautomatsko oružje pretvara u automatsko zabrani jer je to najmanje što u ovome trenutku politika može učiniti. No republikanci su reagirali tako što su kazali da se pokolj u Las Vegasu previše politizira. U prvi plan ponovno je izašla njihova nevoljkost da mijenjaju zakon o držanju vatrenog oružja.

I Donald Trump ima sličan način razmišljanja. Rekao je da će pokrenuti raspravu o držanju vatrenog oružja, “ali ne sada”, vjerojatno u nadi da će zahtjevi splasnuti kada na ovu tragediju polako počne padati veo zaborava. Nakon nekoliko tragedija koje su se dogodile otkako je postao predsjednik, sve je više onih koji primjećuju da predsjednik tek formalno suosjeća sa žrtvama.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

VI
Vito
09:05 05.10.2017.

Kraće??? __ Može __ Povijest je "okrutna" - Sjevernu Ameriku i Australiju su naselili engleski i francuski provoditelji zakona protjeranim kriminalcima nepoželjnim u ondašnjij europskoj civilizaciji __ Takvi kriminalci su stvorili svoje zakone pa sad imaju rezultate

DR
Draš
09:09 05.10.2017.

"Deep state" će nastaviti sa ubijanjem dok ne postigne svoj cilj-razoružanje građana.

KR
kruti190
10:34 05.10.2017.

u Uti????