U petak

Ovogodišnja Noć muzeja u Sisku u znaku Rima

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Noć muzeja u Sisku, presica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Noć muzeja u Sisku, presica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Noć muzeja u Sisku, presica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Noć muzeja u Sisku, presica
26.01.2015.
u 13:39
Posjetitelji će moći uživati i u rimskoj hrani i piću, a bit će održana i revija frizura u antičkom stilu.
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnja Noć muzeja u Sisku će proteći u znaku Rima. Naime, ove se godine obilježava 2050 godina od Oktavijanovog osvajanja Segestice (35. g. pr. Krista) čime započinje povijest rimske Siscie. Cijela ova godine bit će, inače, u sisačkom Muzeju u znaku Rimljana. Noć muzeja održava se u petak od 18 sati, prezentacijom rimskih obrta u stalnom postavu Muzeja i rimskim igrama za djecu. Najmlađi će se moći okušati u antičkim društvenim igrama, poznatima poput trike ili mlina, ali i nepoznatima poput "igre plaćenika", slične šahu.

Od 20 sati je, kao središnji događaj Noći muzeja, otvorenje izložbe "Tragovi u olovu“.

- Na arheološkom lokalitetu Sveti Quirin našli smo, na jednom mjestu, više od 200 olovnih pločica, što je jedinstveni nalaz u ovom dijelu regije. Riječ je o pločicama, koje su se nalazile na tekstilnim artiklima, kao etikete, a često sadrže i ime vlasnika, tako da smo identificirali 50 novih stanovnika antičkog Siska– ističe ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.

Posjetitelji će moći uživati i u rimskoj hrani i piću, a bit će održana i revija frizura u antičkom stilu.

Zanimljivo je kako će, po prvi put, u sisačkom muzeju izložbu, na adekvatan način, moći pratiti gluhi i slijepi Siščani. Udruga slijepih Sisačko – moslavačke županije su napravili audio vodič kroz izložbu za slijepe osobe dok će gluhe osobe na otvorenju izložbe imati prevoditelja na znakovni jezik.

Noć muzeja ove će se godine u Sisačko-moslavačkoj županiji obilježiti i u Kutini te Hrvatskoj Kostajnici. 

>> Zagrepčani će izbliza vidjeti djela slavnog dizajnera Miltona Glasera

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NI
nikolicaprikolica
15:34 27.01.2015.

Meni je to malo smiješno kada Sisak ničime ne podsjeća na segesticu te osim iskopina kod Kaptola nema ništa drugo čime obilježava svoju povijest niti je to ikada znao iskorisitti u turitičkom smislu.