'MAMA, NE VIDIM NEBO'

Otvoren stalni postav izložbe djece iz Vukovara i okolice ubijene tijekom Domovinskog rata

Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
17.02.2021.
u 14:30
Najmlađe stradalo dijete bila je Antonija Zeko koja je imala svega dva dana i umrla je u inkubatoru vukovarske bolnice
Pogledaj originalni članak

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru, neposredno uz popis 2717 žrtava Domovinskog rata iz Vukovaru, danas je otvoren stalni postav izložbe o stradaloj djeci u Domovinskom ratu u Vukovaru i bližoj okolici.

Izložba je nastala na temelju knjige autorice Ani Galović pod nazivom „Mama, ne vidim nebo“, a koja govori o 34 djece stradale u Vukovaru. Najmlađe stradalo dijete bila je Antonija Zeko koja je imala svega dva dana i umrla je u inkubatoru vukovarske bolnice dok je najstarije dijete stradalo Tomislav Baumgertner koji je imao skoro 18 godina.  

- Valjda je tako htio Bog. Imala je svega dva dana kada je umrla. Bila je u inkubatoru, a kako je granata pogodila agregat nestalo je struje i Antonija se smrzla u njemu, rekao je Antonijin otac Niko Zeko.

Prisjetio se kako ju je vidio kada se vratio s položaja. Znao je da mu je supruga u bolnici i da je rodila prije termina. Kada je došao u bolnicu poznanici su mu govorili da je to njegova kćerka.

- Stajao sam uz inkubator i gledao je. Čekali smo je dugo i na žalost Bog m ju je uzeo. Rekli su mi poslije da je bila u vinkovačkoj ili nekoj drugoj bolnici gdje su bili normalni uvjeti kako bi sigurno preživjela, rekao je Niko Zeko govoreći o najmlađoj žrtvi Vukovara tijekom Domovinskom rata.

Na izložbi je bio i Željko Štefančić, stric Martine Štefančić (4) koja je ubijena zajedno s bakom u noći 20/21 ožujak 1992. godine u njihovoj obiteljskoj kući u Borovu selu. Martinini roditelji su bili na radu u Njemačkoj. Te noći ispred kuće pojavili su neki ljudi iz sela koje je i inače Željko poznavao.

Kada je otvorio vrata počeli su pucati na njega te ga ranili. U drugoj sobi su bili njegova majka i Martina koje je poslije pronašao mrtve. Majka je ležala na krevetu, sva krvava, a malena Martina na podu.

Fra Ivica Jagodić, župnik župe svetoga Filipa i Jakova, kazao je kako otvaranje stalnog postava dolazi u simbolično vrijeme jer je početak Korizme koje je vrijeme pokore i posta, odricanja i žrtve.

- Njihova imena su na popisu svih žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, a sada imaju i posebno i časno mjesto koje oni svakako zaslužuju. Drago mi je da se stalni postav nalazi upravo u blizini popisa svih žrtava, rekao je fra Jagodić.

Inače, izložba je napravljena na način da su ilustracije poginule djece rađene po kronologiji stradanja, a sve zajedno ih povezuje mučeništvo koje simbolizira crvena nit.

- Bilo je izuzetno teško i stresno raditi sve te priče. Cilj mi je bio da se ne zaborave njihova stradanja, a što nije zapisano zaboravi se. Među smrtno stradaloj djecom je dijete staro svega 2 dana, tri dječaka su ubijena na Ovčari, više njih su ubijena u egzekucijama, a tijela četiri dječaka se i danas traže. Oni svi zaslužuju da ne budu zaboravljeni, rekla je autorica knjige Ani Galović.

Govoreći o knjizi kazala je i kako nekih od tih obitelji više niti nema. Uz stradalu djecu ubijeno je 9 majki koje su bile uz njih. 

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne priča. Na pitanje je li ikad zapucao na brata kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je skupa sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
16:18 17.02.2021.

Kad bu Pupi posetil tu izložbu?