DONJI VIDOVEC

Otkud stare limenke opasnog otrova bez etiketa u općinskom objektu?

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Donji Vidovec: U eksploziji objekta poginuo muškarac
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Donji Vidovec: U eksploziji objekta poginuo muškarac
17.07.2019.
u 15:16
U objektu u Donjem Vidovcu je bilo uspladišteno šest drvenih sanduka punih limenki, no zbog proteka vremena na većini nije bilo etiketa, pa sadržaj nije bio poznat. Nije poznato je li u svima bio isti insekticid ili je u zraku nastao spoj više njih.
Pogledaj originalni članak

Gotovo četiri mjeseca trajala je istraga o uzroku eksplozije u kojoj je u Donjem Vidovcu 18. ožujka poginuo 41-godišnji zidar iz tog sela, otac troje malodobne djece, koji je radio na obnovi zgrade koja je trebala postati spomen-dom zlatarstva.

Vještačenjem požarnog krša i drugih tragova utvrđeno je da je uzrok eksplozije zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para 2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila za postavljanje knauf ploča. Zapaljiva i eksplozivna tvar osnovna je komponenta insekticida Kreozana koji se nalazio u nekoliko desetaka limenki u prostoriji, kažu u PU međimurskoj.

Objekt je prije bio u vlasništvu poljoprivredne zadruge od koje ga je Općina kupila kako bi ga u sklopu EU projekta preuredila u spomen-dom zlatarstva, pa u selu pretpostavljaju da otuda i limenke insekticida čija je uporaba opasna ne samo za ptice i životinje, već i za ljude koji se njime mogu otrovati i dodirom preko kože. No, Branko Krnjak, direktor PZ-a Čakovec, kaže da su objekt Općini predali prije nekoliko godina i da su ga prije toga ispraznili. Nije mu, stoga, poznato otkud limenke insekticida u objektu.

Kako se otrov našao u zgradi, do daljnjeg ostaje nepoznanica kojom će se baviti DORH. Nekad se koristio za suzbijanje insekata na voćkama. Simptomi trovanja Kreozanom zabranjenom u cijeloj EU prije nekih 15 godina su visoka temperatura, povraćanje, pojačano lučenje sline, jaka žeđ, bolovi u predjelu srca i u trbuhu i malaksalost. Prema kemijskoj strukturi ubraja se u grupu dinitrofenola. Proizvodila ga je tvrtka iz srpskog Šapca, a srpski mediji puni su članaka o trovanju pasa i mačaka.

Kako doznajemo, u objektu u Donjem Vidovcu je bilo uspladišteno šest drvenih sanduka punih limenki, no zbog proteka vremena na većini nije bilo etiketa, pa sadržaj nije bio poznat. Nije poznato je li u svima bio isti insekticid ili je u zraku nastao spoj više njih.

Silina eksplozije iznenadila je sve jer je odvaljen cijeli stražnji zid. Načelnik Josip Matulin kaže da je počelo rušenje objekta koji će zbog tragedije dobiti novu namjeni. Interpretacijski centar o zlatarima gradit će se na novoj lokaciji, u Ulici Rade Končara 44. Na lokaciju koje je zahvatila eksplozija uredit pak će se garaže i skladišta.

- Imamo vozila i opremu koja trebaju krov nad glavom, od čamca iz robnih rezervi i punilice za pijesak u slučaju poplava do vatrogasnog vozila, vozila komunalnog redara i drugo - kaže načelnik. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
Barbasmora
16:15 17.07.2019.

Otkud limenke? Pa na lipom mojrm balkanu ima nalik iznenadjenja na svakom koraku!