INTERVJU Ranko Ostojić, kandidat za splitskoga gradonačelnika, o svom programu i glavnom protukandidatu na izborima

Ostojić: Željko Kerum human je samo pred TV kamerama

03.05.2009.
u 19:32
Pogledaj originalni članak

Ranko Ostojić, prema najnovijoj anketi koju je naručio Večernji list, ima najveću podršku birača.

Kažete da je glas za Keruma glas za HDZ. Zašto?
– Postoji njihova tiha poslovna koalicija. Prije svega mislim na klijentelističke ugovore koje su sklopili. Davanje ugovora za prehranu gradske sirotinje, zadovoljavanje uvjeta kako bi se stvorile nove vrijednosti na mjestima gdje on gradi, obećanja da će Grad financirati obalu ispred njegova hotela… I prije izbora povlađuje se njegovim poslovnim interesima, pa je jasno da bi ono najgore što imamo od HDZ-a bilo na djelu u Splitu.

Ankete predviđaju da ćete u drugi krug vi i Željko Kerum. U tom slučaju odlučit će birači HDZ-a. Kako ćete njih pridobiti?
Nijedan kandidat ne može računati na jednu stranku. Moraš dokazati da misliš raditi u interesu grada. Dođe li do drugoga kruga, bit će više kandidata koji su izgubili i to je zapravo nova kampanja u kojoj se obraćamo svima njima.

Koja su vaša obećanja?
Dao sam program, a ne obećanja. Žao mi je što su moji protukandidati izostavili programe u kampanji. Očito bi to trebalo biti natjecanje u pjevanju, a ne u sučeljavanju programa.

Istaknite nekoliko točaka svog programa.
Tisuću stanova, opstanak škvera, Riva po guštu Splićana, parkovi, parkirališta, Splitu status velikoga grada, svakom djetetu mjesto u vrtiću i jaslicama, skrb za potrebite. To su prioriteti, a ne velebne arene za petodnevne fešte.

Je li to moguće u četiri godine?
Tisuću stanova da. Umjesto milijuna koji su potrošeni za dvoranu, dobit ćemo mjesto za svako dijete u vrtiću. Grad ne čine građevine, već ljudi. Gradonačelnik treba pomoći građanima da prežive.

Uz studente, u Splitu prosvjeduju radnici Željezare, Pivovare i Salonita. Vi im dajete podršku. Možete li im pomoći kao gradonačelnik?
U ožujku sam u Saboru postavio pitanje o Željezari koje sad radnici postavljaju i nisam dobio odgovor. Na istoj smo liniji. Podržavam njihove opravdane zahtjeve da ih država zaštiti.

Čuli smo da ste platili podstanarstvo za tri starice, od kojih je najstarijoj 99 godina, koje su deložirane iz stana nakon što su izgubile status zaštićenih najmoprimki. Zašto to nije objavljeno u javnosti?
Sudbina triju starica istjeranih na cestu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, ali ne pada mi na pamet tijekom izbora više od toga komentirati.

Kerumu sam zamjerio što je human samo pod reflektorima. Puno sam dobrih stvari napravio u životu, ali nemam namjeru praviti popis.

Dobre stvari ne daju se samo u novcu, kao što to misli gospodin Kerum.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr