Sankcije

Ostaju li osuđeni časnici i bez generalske mirovine?

Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
Ostaju li osuđeni časnici i bez generalske mirovine?
25.08.2010.
u 20:20
Josipović kaže da on ne odlučuje o mirovinama, a u vojnim krugovima navode da su one strogo vezane uz čin.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Ivo Josipović napokon je razriješio dvojbu može li general ili neki drugi visoki časnik osuđen za teško kazneno djelo, a takvih u Hrvatskoj ima više, ostati časnik Hrvatske vojske. Pokrenuo je, naime, proceduru kojom će bez generalskih činova ostati dosad pravomoćno osuđeni Branimir Glavaš, Mirko Norac, Vladimir Zagorec i Tihomir Blaškić.

– Smatram da za oduzimanje činova postoji pravno uporište, a ujedno mislim da je to moralno jer je riječ o presudama za teška kaznena djela i za ratne zločine. Onaj tko dodjeljuje odlikovanja i činove ima ih pravo i oduzeti – objasnio je jučer predsjednik Josipović. Činove i odlikovanja, naime, dodjeljuje vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, dakle predsjednik Republike. Prema Zakonu o oružanim snagama, svatko tko počini kazneno djelo za koje bude osuđen na zatvorsku kaznu dulju od 3 godine ostaje bez čina. Međutim, iz teksta zakona nije bilo sasvim jasno odnosi li se to samo na aktivne vojnike ili i na one koji su u mirovini. Tako je zakon tumačen u vrijeme kad je o tome odlučivao predsjednik Mesić, međutim njegov nasljednik napominje da zakon među vojnim osobama nabraja i pričuvne vojnike. Prije nekoliko godina tako se tumačilo da se umirovljenim generalima čin može oduzeti samo ako ih se – pozove na vojnu vježbu! Unatoč takvu tumačenju zakona, on do danas nije promijenjen kako bi bilo posve jasno može li netko biti osuđen za ratni zločin ili pljačku države i zadržati visok čin.

Kad činovi budu oduzeti, pitanje je mogu li osuđene osobe zadržati generalske mirovine koje se kreću od 7 do 14 tisuća kuna, ovisno o invaliditetu. Josipović kaže kako pitanje mirovina nije pitanje o kojem odlučuje predsjednik, a u vojnim krugovima navode da su mirovine strogo vezane uz čin te da će osuđenici ostati i bez njih. Predsjednikovu odluku jučer su hvalili i analitičar Žarko Puhovski, ali i desno orijentirani bivši odvjetnik Mirka Norca Željko Olujić, koji kaže da Josipović postupa dosljedno i hrabro. Puhovski ističe kako se odlikovanja ne bi smjela oduzimati jer su dodijeljena za neki čin koji nije nestao kad netko počini zločin, međutim, dodaje, u nas su kriteriji za dodjelu odlikovanja bili isuviše nejasni. Napominje da je zakon možda namjerno nejasan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 126

IS
istima
21:46 25.08.2010.

Hm..... sad se pitam dal\' čovjek prima mirovinu zbog onoga što je sad ili zbog onoga što je bio dok je aktivno radio..... i onoga što je radio. Bravo Josipoviću! Oduzmi ordenje,činove i mirovine svimm rušiteljima jugoslavije i podijeli ih generalima Rašeti, Mamuli, Ađžiću.....Kadijeviću...... Ne zaboravi ni Mladića....

MI
misho32
21:48 25.08.2010.

čovjek koji nije aktivno sudjelovao u domovinskom ratu, jer je navijao za suprotnu stranu, uzima si sada pravo da oduzima odlikovanja i činove našim herojima, koji su ta odlikovanja i činove zaslužili u domovinskom ratu . To je daljnja degradacija domovinskog rata koja se provodi od 2000-te.

MU
muthafka
12:34 26.08.2010.

revolucija guta svoje sinove!!