Deinstitucionalizacija

Osobama s invaliditetom pomažu da ostanu u obiteljskom okruženju

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Osobama s invaliditetom pomažu da ostanu u obiteljskom okruženju
30.10.2015.
u 21:23
Stručnjaci iz Centra Stančić 'preselili' su se u stan kod štićenika gdje o njima brinu 24 sata dnevno
Pogledaj originalni članak

        Gdje si, daj pusu, tu je i seka – uz zagrljaje je u stan svojem bratu Damiru došla Đurđica Punčec. Zadovoljan njezin brat blizanac, okružen pažnjom i brigom, njezino je ostvarenje. Jer Damir je slijepa osoba sa teškim invaliditetom, živio je sa majkom i ostao sam kada je ona preminula. Nije znao samostalno jesti i teško se kretao, stan u Dubravi jedini je prostor u kojemu je siguran.

Vode domaćinstvo

Tri mjeseca Đurđica je živjela sa njim no stoga ništa drugo u svojoj svakodnevici nije mogla obavljati, ni imati posao niti brinuti o svojoj obitelji jer je Damiru skrb potrebna 24 sata dnevno. Ali nije htjela brata odvesti u neku ustanovu. Stoga je ustanovu pozvala k njima – Centru za rehabilitaciju Stančić ustupila je stan, a zauzvrat njihovi stručnjaci dan i noć brinu o Damiru, ali i još dvoje korisnika koji su se tamo uselili iz Stančića. Oni su Krešo i Vesna iza kojih su godine života u Centru otkud su željeli otići.

Za samostalan život nisu imali nijedan preduvjet, a danas je Dubrava konačno njihov dom i novi život.

– Radim u DM-u i zaradim 350 kuna, idem sama po namirnice, skuham grah, rižu na mlijeku, Krešo podsjeća na uključivanje i isključivanje – čita nam Vesna sa papira na koji je zapisala što će nam reći. Na posljednji zadatak, ovaj Krešin, reagira i viša asistentica, Bernarda Mrdalj, dodajući da baš Krešo među njima je onaj sa najboljim pamćenjem. Teško je opisati ponos i sreću koju ovi ljudi pokažu, a sve te svakodnevne radnje što nam je nabrojala Vesna, ovoj su ženi doista veliko uzbuđenje i nešto što joj se činilo nedostižnim.

Danas sve to uči i čini uz tri asistentice Centra i jednu višu asistenticu koja vodi njihovo domaćinstvo. Tri asistentice pak Vesni, Kreši i Damiru pomažu učiniti sve što oni zbog svojeg stanja ne mogu sami te ih potiču da sve što mogu nauče i čine samostalno. Cijela ova priča učinak je deinstitucionalizacije, procesa koji je započeo unazad par godina i kojim se korisnike institucija nastoji ostaviti i omogućiti im normalan život.

Ukupno imamo 21 stan od kojih je 12 u Dugom Selu i osam u Jelkovcu te smo i u ovom u Dubravi.Moderna ustanovaUkupno je broj korisnika u Stančiću smanjen za 30 posto odnosno njih stotinu, a 200 korisnika je na dugotrajnoj skrbi.Želimo pokazati kako je Stančić moderna ustanova koja potiče razvoj socijalnih usluga u zajednici i pomažemo osobama s invaliditetom da ostanu u svojem poznatom obiteljskom okruženju – objašnjava prof. Sanjica Grbavac, ravnateljica Stančića.

–Mogu ja još nešto nadodati? – reagira asistentica Mirjana Mašić i prepričava kako se Vesna naučila sama izboriti za njihova prava pa tako kada ima neku nedoumicu direktno zove ravnateljicu.Ja ju slušam, čujte, pa to se ni ja ne usudim – iskreno će ova asistentica koja svoj radni dan provodi osnažujući za život ovih troje ljudi. A izazova nije malo, oni su im svakodnevica.     

>> Za obnovu dječjih domova u prvom valu kampanje Reci DA! prikupljeno 166 tisuća kuna

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.