Značajan jubilej

Osamdeset godina Muzeja Brodskog Posavlja

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
muzej
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
muzej
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
muzej
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
muzej
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
muzej
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
muzej
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
muzej
19.12.2014.
u 11:27
Proteklih 80 godina brodski su muzealci uz rad na prikupljanju, zaštiti, stručnoj obradi i pohrani građe priredili 483 tematske izložbe od čega 387 u vlastitom prostoru, a 110 izvan ustanove, te tiskali 205 kataloga
Pogledaj originalni članak

Izložbom 80. godina Muzeja Brodskog Posavlja na kojoj je iz bogatog i raznovrsnog muzejskog fundusa predstavljen dio naznačajnijih i najzanimljivijih predmeta baštine brodskog Posavlja, te likovnom izložbom radova inspiriranih muzejskim predmetima polaznika Kreativne radionice Brod, slavonskobrodski muzej obilježava svoju značajnu obljetnicu. Zahvaljujući donaciji Julija Hoffmanna (1881.-1958.), željezničkog činovnika, zaljubljenika u starine i svestranog pasioniranog sakupljača koji je gradu darovao vrijednu zbirku, odlukom Gradskog poglavarstva iz 1934. godine osnovan je Gradski i arheološki muzej. Bio je to iza Osijeka i Požege treći muzej u Slavoniji. Na korištenje mu je dodijeljena jednokatna zgrada u Starčevićevoj ulici koju je gradu darovao tadašnji gradonačelnik Stjepan pl. Horvat.

-Muzejski fundus stvaran osam desetljeća danas sadrži gotovo šezdeset četiri tisuće jedinica raznovrsne građe, od fosilnih svjedočanstava nađenih na obroncima Dilj gore i prvih tragova čovjekovog stvaralaštva s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsonije, srednjovjekovlja i Berislavićevih posjeda, tradicijske baštine brodsko-posavske Šokadije, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća do umjetničkog stvaralaštva zavičajnika. Cjelokupna muzejska građa i dokumentacija raspoređena je u sedam odjela, prirodoslovni, arheološki, numizmatički, etnografski, kulturno-povijesni, odjel suvremene povijesti i galerijski odjel, odnosno u 42 zbirke. Dio najznačajnijih i najvrijednijih predmeta iz svih odjela izloženi su upravo na ovoj izložbi. Muzej od 1993. godine ima preparatorsku radionicu, te knjižnicu s vrijednim knjižničnim fondom iz razdoblja od 18. stoljeća do danas - istaknula je na otvorenju ravnateljica Muzeja brodskog Posavlja Danijela Mitrović - Ljubičić.

Proteklih 80 godina brodski su muzealci uz rad na prikupljanju, zaštiti, stručnoj obradi i pohrani građe priredili 483 tematske izložbe od čega 387 u vlastitom prostoru, a 110 izvan ustanove, te tiskali 205 kataloga. Autori su desetak posebnih izdanja, više desetina stručnih radova objavljenih u povremenom muzejskom glasilu "Vijesti" i drugim stručno-znanstvenim časopisima, te nekoliko stotina novinskih, radio i TVpriloga. Izložba u čast 80. godina Muzeja brodskog Posavlja i likovna izložba Kreativne radionice Brod svečano su otvorene večeras u velikoj muzejskoj dvorani, a moći će se razgledati do kraja siječnja 2015. godine.

>> Učiteljice iz Našica u Slavonskom Brodu naučile sve o tamburi

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GO
godfather2
21:17 19.12.2014.

Nemojte zaboraviti pozvati Danijela da kaže koju a možete i Peru pa da reže vrpce.

GO
godfather2
22:00 19.12.2014.

Recimo da projekat adaptacije muzeja bude financirana iz eu fondova,Dado kao županijski stručnjak odradi papirnati dio,Marušić i Čosić raspišu javni natječaj za završetak građevinskih radova i recimo kao najpovoljniji izvođač bude Mišić i njegova građevinska firma. Ma kud ćeš bolje vuk sit i ovce na broju.

GO
godfather2
21:09 19.12.2014.

Kada će biti završena adaptacija starog dijela muzeja,Kada ćemo vidjeti stalnu postavu muzeja,vjerojatno nikad jer Županija ima neke druge prioritete,ili se čeka opet nekakva famozna građevinska firma da to završi,