ŠEFICA EUROPSKE KOMISIJE

Orbanova izjava o rasama zaprepastila Europu. Von der Leyen poslala značajnu poruku

Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
FILE PHOTO: Hungarian PM Orban takes the oath of office in the Parliament in Budapest
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
European Commission hold a news conference in Brussels
30.07.2022.
u 17:28
"Diskriminirati na temelju rase znači gaziti vrijednosti" sadržane u europskim i međunarodnim ugovorima, rekla je von der Leyen u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasila je u subotu da je "rasna diskriminacija" suprotna vrijednostima EU-a, odgovarajući time na pitanje vezano uz izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o "miješanju rasa".

Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog čelnika, koje su izazvale revolt prije svega u Washingtonu, von der Leyen je podsjetila da  "sve zemlje članice EU-a, uključivo i Mađarska" trebaju poštivati zajedničke univerzalne vrijednosti o kojima se ne "pregovara".

"Diskriminirati na temelju rase znači gaziti vrijednosti" sadržane u europskim i međunarodnim ugovorima, rekla je von der Leyen u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.

"Europska unija utemeljena je na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi", dodala je.

Von der Leyen dosad nije javno reagirala na Orbanove izjave. Glasnogovornik Europske komisije upitan u utorak rekao je da EK "nikada ne komentira izjave europskih političkih dužnosnika".

Uz osude iz SAD-a, riječi mađarskog čelnika izazvale su ostavku jedne od njegovih savjetnica koja je osudila "čisti nacistički tekst", kao i osudu Međunarodnog odbora Auschwitza, "užasnutog" tim govorom.

Europski parlament žestoko je pak ranije u subotu kritizirao izjave mađarskog premijera koje to tijelo smatra rasističkima. 

„Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi 'ljude miješane rase'“, stoji u priopćenju.

„Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima“, dodaje EP. 

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako „postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu“ izvan kontinenta, a što je „svijet miješanih rasa“

S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. „Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa“. 

VIDEO: Imate devizni račun s eurima? Evo što će promijeniti od 1. 1. 2023.

NAJAVILI PLAN SA SRBIJOM

Orbana u Beču dočekali zvižduci: 'Ne želim da Mađarska postane zemlja doseljenika, to nije bilo rasistički'

Vezano uz borbu protiv nedozvoljene migracije i zaštite vanjskih granica EU-a, Nehammer i Orban su izvijestili da su se dogovorili o potrebi organizacije Konferencije Austrije, Mađarske i Srbije. “Cilj Konferencije sa Srbijom je da se migraciju zaustavi još južnije”, rekao je Obran dodavši: “Važno je da Srbija može braniti svoje granice, što južnije to bolje”. Austrijancima je poručio da u slučaju da Mađarska ne štiti svoju južnu granicu, “u Austriju bi ušlo 100.000 ljudi”.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DL
Dvanaest__legija
18:53 30.07.2022.

Čelnici EU očito žele miješanje rasa i uništenje identiteta naroda!

PK
Posljednji Komšikanac
18:46 30.07.2022.

Neka si tzv. šefica vodi rasu kući kakvu god želi.

FR
frane19
15:15 31.07.2022.

Evo mali test. Koliko od vas, što se zgražate nad Orbanovom izjavom, bi bilo oduševljeno što vam se kćerka ili sestra udaje za čovjeka iz, recimo, Sudana ili Somalije? Ako bi skakali od radosti i prigodno se napili, skidam kapu i ujedno čestitam mladencima.