EUROPA SE PODIJELILA

Orbánov zakon koji stigmatizira LGBTIQ osobe osudilo 16 država, Hrvatska nije

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Demonstrators protest against law that bans LGBTQ content in schools and media, in Budapest
Foto: MARTON MONUS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Prosvjed protiv zakona koji zabranjuje sadržaj povezan s LGBTQ osobama u školama i medijima
23.06.2021.
u 20:50
Sporni zakon zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti i spominjanje promjene spola u školskom obrazovnom materijalu i TV programima namijenjenima mlađima od 18 godina
Pogledaj originalni članak

Mađarski zakon predstavlja flagrantni oblik diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja te stoga zaslužuje osudu. Uključivost, ljudsko dostojanstvo i jednakost temeljne su vrijednosti naše Europske unije i na tim se načelima ne možemo kompromitirati. Stigmatiziranje LGBTIQ osoba predstavlja očitu povredu njihova temeljnog prava na dostojanstvo, kako je predviđeno Poveljom EU i međunarodnim pravom, kaže se u zajedničkoj izjavi koju je do srijede poslijepodne potpisalo 16 europskih država.

Sporni zakon, koji je predložila vlada premijera Viktora Orbána i usvojen je Fideszovom većinom u parlamentu prošli tjedan, zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti i spominjanje promjene spola u školskom obrazovnom materijalu i TV programima namijenjenima mlađima od 18 godina. Poseban problem je i u tome što su se takve odredbe vezale uz druge mjere za zaštitu djece od pedofilije. No mađarski premijer Viktor Orbán i tamošnja vlada odbacuju optužbe o bilo kakvom kršenju prava i uzvraćaju napad.

Belgija, Nizozemska i Luksemburg prve su osudile mađarski zakon na sastanku ministara u Bruxellesu na kojem se razgovaralo o vladavini prava. Nakon konzultacija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Litva, Španjolska, Švedska i Latvija prihvatile su tekst, Italija je pričekala kraj sastanka kako bi dodala svoje ime na popis, Austrija i Grčka to su učinile u srijedu, dok je Portugal, koji predsjeda Vijećem EU, suzdržan.

Europa se podijelila na istok i zapad. Hrvatska do srijede poslijepodne, kad je zaključen ovaj broj, nije potpisala, a nije stiglo ni objašnjenje stava. Mađarski zakon oštro je osudila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvavši ga sramotom te poručila kako je dala upute nadležnim povjerenicima da pošalju pismo kako bi izrazili pravnu zabrinutost prije nego što zakon stupi na snagu.

Foto: MARTON MONUS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Prosvjed protiv zakona koji zabranjuje sadržaj povezan s LGBTQ osobama u školama i medijima

– Ovaj zakon jasno diskriminira ljude na osnovi njihove seksualne orijentacije. Nećemo raditi kompromise o tim načelima. Vjerujem u Europu koja prihvaća raznolikost. Koristit ću sve ovlasti Komisije kako bih osigurala da se prava svih građana EU poštuju. Tko god oni bili i gdje god živjeli u Europskoj uniji – kazala je šefica Komisije. No Mađarska sramotnom smatra izjavu predsjednice Europske komisije jer se, kažu, temelji na lažnim navodima i pristrano je političko mišljenje.

– Nedavno usvojeni mađarski zakon štiti prava djece, jamči prava roditelja i ne odnosi se na prava na seksualnu orijentaciju osoba starijih od 18 godina, tako da ne sadrži nikakve diskriminatorne elemente – kazali su iz mađarske vlade.

Oni koji su analizirali zakon kažu da će samo određeni pojedinci i organizacije navedeni u službenom registru moći provoditi nastavu spolnog odgoja u školama. Tvrtkama i organizacijama također će biti zabranjeno prikazivanje oglasa u znak solidarnosti s homoseksualcima ako se smatra da ciljaju mlađe od 18 godina. U srijedu je premijer Orbán apostrofirao kako je odgoj djece u nadležnosti njihovih roditelja i povukao paralelu s komunističkim dobom.

– Homoseksualce su proganjali za vrijeme komunizma, dok današnja Mađarska “ne jamči samo njihove slobode već i aktivno štiti njihova prava”.

– S druge strane, borba protiv pedofilije zadatak je države, a država je obvezna osigurati zaštitu tjelesnog i mentalnog zdravlja djece – rekao je Orbán.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 184

DO
DonQuijote
20:58 23.06.2021.

Nikoga taj zakon ne stigmatizira. Mađari jednostavno ne dozvoljavaju da devijantno i bolesno ponasanje bude proglaseno pozeljnim i svaka im cast na tome.

KU
Kultura
20:56 23.06.2021.

Pustite Madjare na miru. Oni imaju svije JA, postuju svoju vjeru, kulturu svjetonazor. A zapad neka svoje bolestine cuva i njeguje za sebe i do konacne propasti.

DU
Deleted user
20:57 23.06.2021.

Nema ništa bolje od ''zgroženih'' tzv. europskih čelnika. To samo znači da ih treba još više ''zgrožavati''.