Veliki pad guvernera države New York

Optužili Cuoma da uznemirava žene i laže o umrlima u koroni

Foto: John Angelillo/Newscom/PIXSELL
Governor Andrew Cuomo Holds a Briefing in New York
Foto: JILL TOYOSHIBA/Newscom/PIXSELL
US-NEWS-CORONAVIRUS-NY-NURSINGHOMES-NY
08.03.2021.
u 18:21
Nekoć jedan od omiljenih političara pretvorio se u ozloglašenog manipulatora
Pogledaj originalni članak

Prije manje od godinu dana guverner države New York Andrew Cuomo bio je na glasu kao najuvjerljiviji protivnik Donalda Trumpa i koronavirusa u SAD-u. Bio je toliko popularan da se nagađalo da će ga Demokratska stranka na silu umjesto Joea Bidena kandidirati na predsjedničkim izborima. No potop koji je doživio u posljednjih nekoliko tjedana pamtit će se dugo: najprije su ga mediji optužili da je umanjivao broj žrtava koronavirusa u domovima za umirovljenike, zatim da je zbog loših politika i kriv za neke od smrti, a na kraju je više njegovih bivših suradnica istupilo s optužbama da ih je seksualno uznemiravao. Rejting mu se prepolovio, žene u stranci zovu ga “monstrumom” i traže njegovu smjenu, a konzervativci naglašavaju: “Govorili smo vam o kakvom se čovjeku radi.”

Stalno na naslovnicama

Proteklih nekoliko tjedana čini se da Cuomo ne silazi s naslovnica američkih medija. Jedan dan tamo je zbog optužbi za seksualno uznemiravanje na koje je morao reagirati, a drugi dan zbog optužbi da je umanjivao broj smrti od koronavirusa u domovima za starije i nemoćne. Najprije je još krajem siječnja državna odvjetnica Letitia James objavila izvješće u kojem piše da je vlast države New York, kojoj je Cuomo na čelu, umanjila broj žrtava u domovima za starije za čak 50%.

Nakon ponešto natezanja vlada je priznala da se to dogodilo, ali nakon što je u veljači njegova pomoćnica Melissa DeRosa priznala da državne vlasti nisu htjele predati sve podatke kako ih ne bi napala Trumpova administracija, uslijedio je novi val kritika usmjerenih na guvernera. Neki su Cuoma optužili da je čak i pridonio povećanom broju smrti time što je zabranio domovima za umirovljenike da odbiju primiti štićenike koji su s koronavirusom otpušteni iz bolnica. Smatraju da se time COVID-19 dodatno proširio među najranjivijim skupinama.

Protekli su tjedan američki mediji objavili da je Cuomo tjerao svoje pomoćnike da mijenjaju podatke kako bi izgledalo da je u domovima umrlo manje ljudi. Tako su broj smrti smanjili za čak 9200 ili gotovo dvije trećine od ukupnog broja od 15 tisuća starijih koji su u domovima umrli od posljedica zaraze. Državne vlasti jednostavno nisu brojile ljude koji su se zarazili u domovima, a preminuli u bolnici. No stranački su se kolege od Cuoma zaista počeli ograđivati, pa i pozivati na njegovu ostavku, u trenutku kad su isplivale optužbe za seksualno uznemiravanje. Najprije je prije desetak dana njegova suradnica Lindsey Boylan optužila guvernera da se ponašao neprimjereno: jednom prilikom poljubio ju je u usta, a drugom joj je predlagao da igraju poker na svlačenje.

Zatim se javila i Charlotte Bennett, koja je tvrdila da ju je guverner ispitivao o seksualnom životu i o tomu bi li ikada bila u vezi sa starijim muškarcem. “Guverner je htio spavati sa mnom”, rekla je. Zatim je istupila i Anna Ruch, koja je rekla da joj je Cuomo tijekom jednog vjenčanja prije dvije godine stavio ruke na lice te je pitao može li je poljubiti. Postoji i fotografija tog prizora. Cuomo se prošli tjedan ispričao zbog svog ponašanja i boli koju je prouzročio. Dodao je i da ga je sram te da nikada nije htio nekome nanijeti bol, ali pritom je odbio zahtjeve da podnese ostavku. Tijekom vikenda još su dvije žene istupile sa sličnim optužbama.

Valja naglasiti da nijedna žena nije guvernera optužila za silovanje, već su optužbe uglavnom osuđivale njegovo neprimjereno ponašanje. Neki u njegovoj Demokratskoj stranci pozvali su na njegovu smjenu. Bilo je i poruka: “Vi ste monstrum, vrijeme je da odete.” Cuomov se rejting istopio: podržava ga četiri od deset stanovnika države New York, a u travnju, na vrhuncu popularnosti, imao je podršku 70% Njujorčana.

Vješto koristio televiziju

U tom trenutku bio je simbol borbe protiv COVID-19 zbog vrlo gledanih konferencija za novinare, na kojima je nastupao uvjerljivo i uvijek potkovan dobrim podacima utemeljenima u znanosti. Još najesen objavio je knjigu o vodstvu tijekom pandemije. Dobio je i nagradu Emmy zbog spomenutih konferencija za novinare. Mnoge je, posebno među konzervativcima, naljutilo i to što ga je tijekom pandemije na CNN-u intervjuirao brat Chris Cuomo, poznati voditelj, koji je hvalio njegov posao, i tijekom emisija obojica su se šalila.

No kada su iskočili skandali s umanjivanjem broja smrti u domovima za starije i optužbama za navodno seksualno uznemiravanje, CNN-ov Cuomo je rekao da je “očigledno” u sukobu interesa. U ovom trenutku politička budućnost Andrewa Cuoma izgleda vrlo crna: čak 60% Amerikanaca ne želi da se kandidira za četvrti mandat iduće godine.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZI
zimerman
02:01 09.03.2021.

Ovo za Cuoma se znalo i prije izbora Fox News je Stalno iznosio podatke koje su ljevičarski mediji skrivali . On im je tada bio najbolji primijer savršenog lidera , čak je i knjigu napisao u kojoj objašnjava kako se treba nositi sa Coronom i svi su ga podržali a najviše CNN . Još samo jedan primijer koliko je leftizam pokvaren