Oporba o izvješću EK: Nužno je ispuniti kriterije

05.11.2008.
u 16:03
Pogledaj originalni članak

Čelni ljudi parlamentarnih oporbenih stranaka pozdravljaju činjenicu da je Europska komisija danas prvi put u svome izvješće spomenula okvir za završetak pristupnih pregovora, naglašavajući pritom da pred Hrvatskom stoji još mnogo posla u ispunjavanju zadanih kriterija.

Europska komisija objavila je danas paket o proširenju - strategiju proširenja i izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata - u kojem se prvi put spominje vremenski okvir (2009.) za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Osim napretka koji Hrvatska mora napraviti po pojedinim poglavljima, zemlja mora nastaviti s naporima, posebice na reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, na manjinskim pravima, uključujući povratak izbjeglica, suđenjima za ratne zločine, pristupu ICTY-a dokumentima u Hrvatskoj, kao i na restrukturiranju brodogradnje", kaže se u dokumentu.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić očekivanim drži izvješće EK i kaže kako ono, po tko zna koji put upozorava na ključne boljke (pravosuđe, kriminal, korupcija) koje Hrvatska "upravo zbog sebe same i zbog posljednih događaja mora riješiti".

"Nećemo dozvoliti formalni, politikantski ili birokratski pristup ovim poglavljima, što je do sada često bila karakteristika odnosa Hrvatske prema pojedinim zahtjevima EU", naglašava Čačić i dodaje kako je upravo ulog, odnosno ulazak u EU, razlog zbog kojeg se ta poglavlja moraju zahvatiti suštinski. "Ne smije se događati da jedan posto sudaca svojim odlukama blokira sustav", naglašava.

Čačić smatra da je brodogradnja "ključni problem bila i ostala", i ocjenjuje kako će se teško zatvoriti pregovaračke kriterije.

"Važno je svakako da je prvi put formalno izrečen taj vremenski okvir i da je za siječanj najavljen financijski program za korištene Kohezijskih i strukturalnih fondova", dodaje Čačić.

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin drži da je spominjanje 2009. realno i, kako je istaknuo, "hvalevrijedan rok koji budu optimizam" koji govori da Hrvatska može postati punopravnom članicom EU negdje u prvoj polovici 2011.

Kajin smatra da Hrvatska treba Europu daleko više nego Europa Hrvatsku, zbog ovisnosti o njihovom tržištu i kapitalu, zbog 36 milijardi eura vanjskog duga, te zbog svih hrvatskih problema koji nisu mali, a za koje smo si, kaže, sami krivi.

"Nije nam kriva Europa, sami smo si krivi. Uvijek smo protiv svega, a nikad da smo za nešto", komentira Kajin.

IDS-ov saborski zastupnik vjeruje da Hrvatska može ispuniti političke uvjete (pravosuđe, ratni zločin, manjinska prava, povratak izbjeglica), kao i da se može obračunati s korupcijom ali, kaže, ne može ispraviti povijesnu nepravdu koja je narodu priskrbljena kroz pretvorbu i privatizaciju. "Nažalost, po načelu 'tko je jamio jamio je' svi oni koji su 'jamili' danas su stupovi društva i nedodirljivi su", ocjenjuje Kajin i dodaje kako će se ulaskom u EU ta povijesna nepravda blagosloviti.

Čelnik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kaže kako je očekivao od EK-a da utvrdi rok za završetak pregovora i dodaje da očekuje konstruktivan rad i oporbe i vladajuće koalicije, a posebice izvršne vlasti, kako bi se napravilo sve da se ispune zadani kriteriji.

"Pri tome, naravno da je odgovornost na izvršnoj vlasti, posebno glede reforme pravosuđa, narasle korupcije i nažalost naraslog organiziranog kriminala", ističe Šišljagić i naglašava kako od nje očekuje i "da će do kraja braniti hrvatske nacionalne interese, a ne popustljivost čiji bi jedini cilj bila ulazak u EU, a na štetu hrvatskih gospodarskih i drugih interesa".

Zamjenik predsjednika HSP-a Danijel Srb apelira na hrvatske pregovarače "da zbog želje što skorijeg ulaska ne pristaju na neka načela koja će Hrvatsku dugoročno materijalno opterećivati".

"Bolje je nešto dulje pregovarati nego pošto-poto završiti pregovore i zbog toga imati prevelika opeterećenja za hrvatsko gospodarstvo", kaže Srb.

Dobrodošlim drži svako približavanje Hrvatske Europskoj uniji jer se na taj način Hrvatska udaljava od "balkanskog okruženja".

"Moramo biti svjesni toga da postoje brojne zemlje koje su nesklone Hrvatskoj i koje taj proces približavanja koče, te bez obzira na spominjanje datuma pred nama predstoje teški trenuci", kaže Srb dodajući kako nema mjesta euforiji jer državu čeka "težak put i teška iduća godina".

(Hina)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr