INTERPELACIJA SDP-a

Opačić: Vlada se ne želi suočiti s porastom nasilja među djecom

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Opačić: Vlada se ne želi suočiti s porastom nasilja među djecom
16.03.2010.
u 14:32
Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adamić kaže da je prema u 2009. godini vidljiv 11-postotni pad broja kaznenih djela s elementima nasilja kod maloljetnika u odnosu na godinu prije.
Pogledaj originalni članak

Interpelaciju SDP-a o radu Vlade u vezi s njezinom ulogom u sprečavanju i suzbijanju rastućeg nasilja, delinkvencije, kriminaliteta te rizičnog ponašanja među djecom i mladima odbila je HDZ-ova većina na Odboru za obitelj, mladež i šport.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adamić istaknuo je da je prema MUP-ovim podacima u 2009. godini vidljiv 11-postotni pad broja kaznenih djela s elementima nasilja među maloljetnicima u odnosu na godinu prije. U padu je i broj nasilničkih prekršajnih djela (6 posto) te prekršajnog djela omalovažavanja ili vrijeđanja službene osobe (18 posto).

Adamić: Dobar program

Tvrdi da je pad posljedica  provođenja Programa aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009. godinu. Demantirao je i podatke iz interpelacije koji se odnose na konzumiranje alkohola i opojnih droga jer su na nižoj razini od prosjeka u zemljama EU.

Netočni su podaci u interpelaciji da je u 70 posto slučajeva trajanje sudskih postupaka prema maloljetnicima dulje od 6 mjeseci. To demantiraju podaci Županijskog i Općinskog suda u Zagrebu. Adamić je dodao kako u školskoj godini 2009./2010. sveukupno radi 4005 stručnih suradnika. U osnovnim školama zaposleno je 338 psihologa, ne 226 kako piše u interpelaciji, a u srednjim školama zaposleno je 155, a ne 125 psihologa. U proračunu za 2010. predviđeno je 2,7-postotno povećanje sredstava usmjerenih djeci i mladima.U 2009. MUP-u je evidentirao 3256 postupanja u slučajevima nasilja nad djecom.

Razbacivanje brojkama

Burno je reagirala predsjednica Odbora Milanka Opačić prozvavši Vladu da se razbacuje brojkama i da se ne želi suočiti s problemom rasta nasilja među djecom.

- Gomila je strategija i programa od kojih nema nikakvih rezultata, a već godinu i pol traje proces ubojicama Luke Ritza.

Željana Kalaš (HDZ) za razliku od Opačić smatra da su zakonski okviri i strategije od presudne važnosti kako bi država stvorila okvir za djelovanje.

- Ova tema nije pogodna za dnevnopolitičko prepucavanje - smatra Kalaš uvjerena da i roditelji moraju sudjelovati u tom procesu istaknuvši primjere iz Europe gdje se roditelje novčano kažnjava ako njihova maloljetna djeca naprave prekršaje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

OB
-obrisani-
13:53 17.03.2010.

Ovi SDP sve trazi za kritizirat vladu i doc do stolice.Cak i odgoj u obitelji je kriva Jadranka i ekipa.Mozda ako fali soli u rucku takoder je jadranka kriva . Oni vrse teror sa prijevremenim izborima neka ostave vladu na miru jer oni nisu sposobni napravit nista bolje

PR
Pravedni.
14:59 16.03.2010.

bas je slatka....faca..kao ona u Americi..!!

Avatar grga-čvarak
grga-čvarak
19:44 17.03.2010.

pa kako tebe nitko da nalupa gaduro jadna