optužuje obamu

'On je najgori prema novinarima u povijesti'

Foto: Reuters (Ilustracija)
'On je najgori prema novinarima u povijesti'
03.12.2013.
u 08:23
Veteran izvještavanja iz Bijele kuće Bob Franken ocjenjuje da je američka vlast na čelu s Barackom Obamom više neprijateljski nastrojena od svih u povijesti, a stav temelji na problemu s objavom informacija te ograničavanju fotografiranja B. Obame. To nije vladavina nego propaganda, misli Franken
Pogledaj originalni članak

Svaka sličnost s Hrvatskom je moguća i slučajna... Sadašnji stanar Bijele kuće u Washingtonu prema novinarima je neprijateljski nastrojen više od svih u povijesti Amerike – ispovjedio se dugogodišnji dopisnik CNN-a iz Washingtona Bob Franken, a prenio ruski RT.

Franken je govorio o odnosima američkih predsjednika i medija te optužio sadašnju administraciju, oličenu u Baracku Obami, da je najgora. To se očituje, kaže, i u tjeranju neovisnih fotoreportera sa službenih dužnosti, o čemu su govorili i dopisnici Reutersa i Associated Pressa, i uvođenju malog broja "administrativnih" fotografa za snimanje američkog predsjednika, koji onda odabiru fotografije za objavu medijima.

– Dužnosnici u Bijeloj kući blokiraju javnost u neovisnom pristupu najvažnijim funkcijama vlasti – piše u protestnom pismu vodećih news agencija, dok su neki mediji čak pozivali i na bojkot objave službenih fotografija koje dobivaju od Bijele kuće.

No, ova Frankenova kritika zacijelo je i najžešća dosad, s obzirom na to da dolazi od čovjeka koji dobro poznaje rad Bijele kuće, još od Reagana 1980. godine, a i inače je poznat po oštrim komentarima na račun predsjednika SAD-a.

– Upotrijebimo riječ na p, a to je propaganda, kad se radi o Bijeloj kući: vlada, naime, pokriva vladu – ocjenjuje novinarski veteran i dodaje da se to nije trebalo i ne treba događati u SAD-u, ali da "svaki predsjednik dolazi do točke kad mu se novinari ne sviđaju".
– I svaka vlast nastoji manipulirati medijima, s tim da je ova aktualna doista najviše neprijateljski nastrojena – tvrdi Franken.

Objašnjava da je to zato što Bijela kuća taji informacije pokušavajući zataškati novinarima bitna zbivanja, a posebno se loše u tom smislu ponaša ministarstvo pravosuđa, koje, smatra on, prezire novinare.

Inače, organizacija Reporteri bez granica u 2013. SAD je smjestila na 32. mjesto zemalja po medijskim slobodama, dok je Centar za zaštitu novinara u listopadu donio izvješće u kojem se Obami spočitava loš odnos s medijima, kao i sa zviždačima, koje se progoni. Slučaj Edwarda Snowdena to najbolje pokazuje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

XA
xaron
22:17 03.12.2013.

CNN ? Koja je ovo prica? Obama je postao nepopularan u odredjenim krugovima kada je odbio napasti Iran i Siriju , a pogotovo kad je poceo pregovore sa Iranom i ukinuo im dio sankcija. Obama je izgleda procitao knjige Roberta Baera , dugogodisnjeg CIA oprativca koji je bio sef odjeljenja i u Sarajevu.

CA
campa
15:05 03.12.2013.

Nemojte njega zar on nije u službi biranih korporacija za koje mzdušno lobira bez obzira na cijenu koju plačaju građani ne samo SAD.Razotkrite poslodavce.

BA
Bart812
10:52 03.12.2013.

Što reći o njemu koji je odmah na početku mandata prvo omogućio istraživanje na matičnim stanicama embrija?! To mu je bilo najvažnije. Zlo!