JUŽNOAFRIČKI ZNANSTVENIK

'Omikron varijanta može zaobići zaštitu Pfizerovog cjepiva, ali ne u potpunosti'

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
07.12.2021.
u 23:04
Omikron varijanta prvi je put detektirana na jugu Afrike prošli mjesec i izazvala je veliku zabrinutost u svijetu
Pogledaj originalni članak

Omikron varijanta koronavirusa može jednim dijelom zaobići zaštitu koju pruža Pfizerovo i BioNTechovo cjepivo, ali ne u potpunosti, prenosi u utorak Reuters izvješće Bloomberga koji se poziva na južnoafričkog znanstvenika. 

Booster doza cjepiva osigurat će stoga dodatnu zaštitu, rekao je Alex Sigal, voditelj laboratorija Afričkog istraživačkog instituta za zdravlje iz Južnoafričke Republike.

Omikron varijanta prvi je put detektirana na jugu Afrike prošli mjesec i izazvala je veliku zabrinutost u svijetu proširivši se na dvadesetak zemalja, od Japana do SAD-a.

WHO ju je 26. studenoga proglasio zabrinjavajućom, ali i istaknuo da nema dokaza da treba razviti nova cjepiva posebno za tu varijantu.

>> VIDEO Potvrđen omikron kod dva pacijenta u Hrvatskoj

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BI
Biouskoli91
08:43 08.12.2021.

Inace, zanimljivo da bas cijepljeni su glavni prenositelji omikrona....

BI
Biouskoli91
08:42 08.12.2021.

A koliko stiti treca doza? 1 ili 2%?