studentska mobilnost

Oko 7000 hrvatskih studenata upisuje studij u inozemstvu

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Oko 7000 hrvatskih studenata upisuje studij u inozemstvu
03.10.2012.
u 13:09
UNESCO navodi da stopa odlazne studentske mobilnosti u Hrvatskoj iznosi 4,93%. Ovime se Hrvatska svrstava u zemlje s iznad prosječnom stopom odlazne studentske mobilnosti.
Pogledaj originalni članak

Prema statistikama UNESCO-a, ukupno je 6861 hrvatski student upisao studijske programe na visokim učilištima u inozemstvu u 2009. godini., priopćeno je iz Instituta za razvoj obrazovanja. Osamdeset posto studenata upisalo je studijske programe u zemljama EU. Najveći broj hrvatskih studenata studira u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i SAD-u.

''Na temelju gore navedenih podataka, UNESCO navodi kako stopa odlazne studentske mobilnosti (outbound mobility ratio) u Hrvatskoj iznosi 4,93%. Ovime se Hrvatska svrstava u zemlje s iznadprosječnom stopom odlazne studentske mobilnosti. U Europi iznadprosječnu stopu odlazne mobilnosti imaju uglavnom zemlje Istočne i Jugoistočne Europe, ali i pojedine zemlje poput Austrije, Švicarske, Irske i Norveške. Primjerice, stopa odlazne mobilnosti visoka je u zemljama poput Crne Gore (18%), Bosne i Hercegovine (12%) i Bugarske (8,6%), dok je ta stopa vrlo niska u Ujedinjenom Kraljevstvu (0,9%) i Španjolskoj (1,22%).

IRO smatra da navedeni podaci upućuju na to da su mladi ljudi iz Hrvatske međunarodno mobilni, što je pozitivna pojava u globalnom okruženju. Smatramo da stope odlazne mobilnosti nisu zabrinjavajuće visoke. Međutim, smatramo potrebnim detaljnije istražiti do koje mjere spomenuti podaci upućuju na "cirkulaciju mozgova" (brain circulation) ili pak na "odljev mozgova" (brain drain). Drugim riječima, važno je ustanoviti vraćaju li se studenti koji završe studij u inozemstvu u Hrvatsku ili pak trajno emigriraju iz Hrvatske.

S druge strane, unatoč razmjerno visokom broju studenata upisanih u cijele studijske programe u inozemstvu, Hrvatska ima vrlo nizak postotak studenata koji sudjeluju kraćim programima međunarodne mobilnosti. Prema podacima međunarodnog istraživanja EUROSTUDENT, Hrvatska je u akademskoj godini 2009./2010.imala svega 2% studenata (oko 3000 studenata), s iskustvom kraćeg studiranja u inozemstvu. U europskim zemljama taj je udio prosječno četiri puta viši i iznosi 8%.'' – piše u priopćenju IRO-a.

O mobilnosti hrvatskih studenata Sajam stipendija ove će godine otvoriti diskusiju. Sajam organizira Institut za razvoj obrazovanja, a održat će se 16.10. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i 18. 10. na Sveučilištu u Rijeci.

>> Studenti 'stare bolonje' ogorčeni povećanjem školarine na 11.000 kn

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.