ODVOZ SMEĆA

Odvoz smeća: Nekome skuplje, ali svima samo jednom tjedno

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Odvoz smeća: Nekome skuplje, ali svima samo jednom tjedno
12.03.2010.
u 16:41
Odvoz smeća naplaćuje se po volumenu kante, kao i u Karlovcu - pražnjenje kante od 120 litara mjesečno stoji 56 kuna. Smeće će se odvoziti četiri puta mjesečno.
Pogledaj originalni članak

Novi obračun cijene odvoza otpada, koji je po novom zakonu od 1. siječnja uvelo i dugoreško Komunalno, ogorčilo je većinu od oko 6000 korisnika te usluge.

Svakodnevni upiti

– Obračun za komunalije, u što ulaze voda, kanalizacija i odvoz komunalnog otpada, šaljemo korisnicima na početku godine s godišnjim obračunom koji mogu platiti na 12 uplatnica. S računima su građani dobili i obavijesti o novom obračunu, ali je svejedno bilo dosta upita i primjedbi. Zato smo ovog tjedna organizirali sastanak predstavnika mjesnih odbora s gradonačelnikom Ivanom Baršićem, pa je sve objašnjeno – kazao je Željko Kučinić, voditelj građenja u dugoreškom Komunalcu.

Odvoz smeća naplaćuje se po volumenu kante, kao i u Karlovcu - pražnjenje kante od 120 litara mjesečno stoji 56 kuna.

U cijenu su uračunata četiri odvoza mjesečno, no kako je lani Komunalno otpad odvozilo osam puta mjesečno, korisnicima je račun dvostruko porastao.

– To je uzbunilo stanovnike u središtu grada. Primjerice, obitelj koja živi u 50 četvornih metara stana lani je plaćala pola kune po kvadratu, što je, s PDV-om, oko 30 kuna mjesečno. Sada odvoz plaćaju po broju članova obitelji, koji se dijeli s volumenom zajedničkog kontejnera. Na zahtjev građana smanjili smo broj odvoza s osam na četiri mjesečno. Stare smo uplatnice povukli i poslali im nove, umanjene za četiri odvoza mjesečno. Ponovno su se neki korisnici bunili da će se zbog toga smeće gomilati u središtu grada. No, smanjeni broj odvoza želja je građana – rekao je Željko Kučinić.

Besplatne vreće

Poduzeće korisnicima nudi mogućnost selektiranja otpada - daju besplatne vreće za skupljanje papira, glomazni otpad odvoze dva puta godišnje, po gradu su postavljeni zeleni otoci, a posebno se skuplja i elektronički otpad.

– U novom je obračunu najniža moguća cijena u kojoj Komunalno neće ništa dodatno zaraditi. Domaćinstva nam za vodu, kanalizaciju i odvoz smeća za prošlu godinu duguju 3,5 mil. kuna – objašnjava Željko Kučinić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KK
karate kid
10:06 13.03.2010.

neka me neko prosvijetli!!!! zivim u centru duge rese, na staroj cesti, i ne pamtim da je dugoreski komunalac ikada odvozio glomazni otpad!

IL
ilatkovi
23:25 13.03.2010.

Karate Kid budi prosvijetljen-predsjednik tvog M.O.a naruči kontejner za glomazni otpad, Komunalno ga postavi na željenu lokaciju i stvar riješena, čuj predsjednik M.O.-a može nešto i raditi za svoju naknadu ili ?

KK
karate kid
16:57 14.03.2010.

ilatkovi slazem se u potpunosti za ovo s predsjednikom m. o. ali svugdje se glomazni otpad odvozi 2 puta godisnje bez da netko mora traziti kontejnere i sl, datum odvoza ljudi dobiju uz racune , iznesu otpad na ulicu i to je to...