Kabinet vještina

Održana škola reanimatologije za novinare

novinari
novinari
novinari
novinari
25.03.2014.
u 16:03
Novinari su sudjelovali na tečaju osnovnog održavanja života (BLS) i tečaju prve pomoći pri opstrukciji dišnih putova izazvanoj stranim tijelima i mekim česticama.
Pogledaj originalni članak

Osim što svakodnevno izvještavaju o ljudskim životima, novinari su prošli petak imali prilike naučiti i kako spasiti tuđi život. Svatko od nas bi trebao posjedovati znanja o tome kako nekome spasiti život u kritičnim trenucima, no istovremeno je dokazano da razina kvalitete izvođenja pojedine vještine opada ako se ona redovito ne uvježbava, a znanje ne obnavlja.

U Kabinetu vještina, simulacijskom centru Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta u Rijeci novinari su sudjelovali u podučavanju medicinskim vještinama i znanjima koja su neophodna u izobrazbi liječnika, ostalog medicinskog osoblja i laika. Novinari su sudjelovali na tečaju osnovnog održavanja života (BLS) i tečaju prve pomoći pri opstrukciji dišnih putova izazvanoj stranim tijelima i mekim česticama (AIRWAY/SPB).

Organiziranje tečajeva reanimacije ne bi bilo moguće bez suvremeno opremljenog Kabineta vještina koji je jedini simulacijski centar u Hrvatskoj. Voditelji Kabineta vještina, Mirna Bobinac, dr.med. i doc. dr. sc. Alen Protić, dr. med. navode:

- U nadolazećim godinama očekujemo daljnje razvijanje Kabineta vještina uz generiranje njegove prepoznatljivosti kao vodećeg simulacijskog centra iz područja reanimatologije u široj regiji. Vjerujemo da će usvajanje ovih dodatnih znanja i vještina spasiti brojne živote. Ponosni smo što smo imali prilike ugostiti novinare i demonstrirati im vještine koje će im sasvim sigurno zatrebati u nepredviđenim situacijama.

Kabinet vještina osnovan je 2001. godine po uzoru na specijalizirane učionice koje postoje u većini medicinskih učilišta zapadne Europe i SAD-a pod imenom "Kabinet vještina". Proces stvaranja Kabineta vještina započinje Katedra za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s njenim tadašnjim predstojnikom doc. dr. sc. Alanom Šustićem koji je rezultirao simulacijskim centrom u kojem se polaznici podučavaju medicinskim vještinama i znanjima koja su neophodna u izobrazbi liječnika i ostalog medicinskog osoblja, a ne mogu se u potpunosti savladati tijekom kliničke nastave.

>>Biste li znali pružiti prvu pomoć? Snimljen najbolji vodič

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.