Kolumna

Odnos prema gig zapošljavanju razlog je za brigu

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Odnos prema gig zapošljavanju razlog je za brigu
18.10.2018.
u 09:17
Optimisti hvale mogućnosti slobode, rada izvan ureda i biranja poslova, dok će pesimisti u ovoj vrsti zapošljavanja vidjeti nesigurnu budućnost i eksploataciju radnika
Pogledaj originalni članak

Sve je značajnija brojka gig zapošljavanja – slobodnjaka koji, uglavnom povezani s korisnicima putem aplikacija, nude usluge od vožnje automobilom, čuvanja djece, slaganja namještaja do doprinosa najsloženijim tehnoloških istraživanja. Sam naziv, gig, potječe iz 90-ih godina prošlog stoljeća kad su jazz glazbenici održavali gaže (gig) po klubovima bez klasičnih oblika sigurnosti koji dolaze uz stalno zaposlenje.

Optimisti hvale mogućnosti slobode, rada izvan ureda i biranja poslova, dok će pesimisti u ovoj vrsti zapošljavanja vidjeti nesigurnu budućnost i eksploataciju radnika. Gig zapošljavanje je sveprisutna tema, vidljiva svugdje osim u statistikama. Dosadašnja istraživanja nemaju rječnik koji bi objasnio pojavu alternativnog zapošljavanja koje ne pripada tradicionalnim obrascima pa statistike ne reflektiraju stvarni broj povremeno zaposlenih, odnosno freelancera.

Boom gig zapošljavanja povezan je s recesijom koja je modificirala tržište rada, a radnike primorala na gotovo stalnu spremnost na poziv na rad pod vrlo varljivom izlikom fleksibilnosti. Dok globalno ovakva vrsta freelance rada dovodi do veće povezanosti i mogućnosti zarade, manja tržišta poput hrvatskog nisu nužno konkurentna zbog viših cijena i sporije prilagodne drugačijim obrascima rada. Problem gig ekonomije, posebno je izražen kod nas, osim kratkotrajnosti poslova, dostupnost određenih usluga koje je lakše outsourcati u inozemstvu.

Primjerice, ako mi je potreban grafički dizajner za posao vizualnog identiteta proizvoda, a treba mi vrlo brzo i povoljno, lakše mi je pronaći na internetu dizajnera sa sjajnim referencama nego tražiti lokalnog radnika s kojim ćemo sklapati ugovor i plaćati veće doprinose. Taj grafički dizajner može biti na Tajlandu ili u Argentini, potpuno je nebitno, jer je njegov rad znatno povoljniji od ugovora s lokalnom kompanijom koja svojim radnicima isplaćuje sve doprinose što dovodi do lošijih primanja za domaću radnu snagu, manjih investicija i posljedično, smanjene produktivnosti. Iako će kompanije koje zapošljavaju radnike na ovaj način hvaliti model radnika-partnera koji svaki za sebe vodi vlastiti business, zbog neusklađenosti zakona sa suvremenim načinima zapošljavanja, često ti radnici završe bez osnovnih prava poput plaćenog godišnjeg odmora, zdravstvenog osiguranja...

U situaciji kada futurolozi, ekonomisti i sociolozi predviđaju novu, dublju recesiju, nonšalancija prema povremenom, gig, zapošljavanju razlog je za brigu. Usprkos neospornim prednostima, ovaj način zapošljavanja ipak legitimizira ponašanje koje smo cijelo prethodno stoljeće nastojali istrijebiti – iskorištavanje radnika. Uz sve benefite slobode, većih primanja i brže prilagodbe potrebama tržišta, dosadašnje iskustvo trebalo bi nas upozoriti na važnost dugoročnog planiranja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.