KEKIN IZGUBIO ZA DLAKU

Odlaze Maras, Divjak, Pernar, dolaze Raspudići, Drele, Borić

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru Mosta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru Domovinskog pokreta
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Zagreb: Možemo! izborne rezultate čeka ispred Muzeja suvremene umjetnosti
07.07.2020.
u 13:31
Jedine iz Plenkovićeve Vlade koje nisu ušle u novi saziv Sabora su ministrice Divjak i Vučković, nisu uspjeli ni Opara i Obersnel
Pogledaj originalni članak

Blaženka Divjak, HNS-ova ministrica obrazovanja i Marija Vučković, HDZ-ova ministrica poljoprivrede, jedine iz sadašnje Plenkovićeve Vlade nisu ušle u Sabor. Veći je to problem za HDZovu ministricu koja je u svojoj desetoj izbornoj jedinici bila deveta na listi stranke, a dobila je manje od 3 posto preferencijalnih glasova. Domagoja Miloševića izgurao je “glavaševac” Josip Salapić, a “bez posla” ostao je i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je do saborskih klupa mogao doći samo uz pomoć preferencijalnih glasova. Božidar Kalmeta ima barem devet političkih života te je s posljednjeg mjesta na listi pomeo stranačku konkurenciju u devetoj izbornoj jedinici. Afera sa zemljištem stajala je karijere bivšu vodičku gradonačelnicu Branku Juričev Martinčev (HDZ), koja je prije četiri godine nosila listu u devetoj izbornoj jedinici, a sad je ostalima gledala u leđa s devete pozicije i nije prošla.

Zastupnik s 301 glasom

Kad je u pitanju Dalmacija, vrijedi zabilježiti da se ni splitski gradonačelnik Opara, a ni oba HDZ-ova župana ne mogu pohvaliti spomena vrijednim brojem preferencijalnih glasova. Slično je u Rijeci i osmoj izbornoj jedinici prošao i SDP-ov Vojko Obersnel, kojega je pomeo Peđa Grbin. Duga je lista SDP-ovih gubitnika koje više nećemo gledati u Saboru, od Željka Jovanovića, Gordana Marasa, Joška Klisovića, Mihaela Zmajlovića, Saše Đujića, kao i Bandićevu akviziciju Milanku Opačić. Danijeli Dolenec, profesorici Fakulteta političkih znanosti i jednoj od ideologa pobjedničke lijevo-zelene koalicije Možemo, mjesto u Saboru preferencijalnim je glasovima preoteo Bojan Glavašević, a mrtva se utrka vodila i između Rade Borić i Mile Kekina u kojoj je za dlaku pobijedila gospođa Borić.

>> VEČERNJI TV Bagić: Ovo će biti Vlada HDZ-a i Plenkovića, Jugo: Pred njima je velika odgovornost

HDZ-ovci Željko Reiner, Nina Obuljen Koržinek i Zvonko Milas imali su tek nekoliko stotina preferencijalnih glasova dok je Darko Klasić zastupnik postao sa samo 301 glasom. Na listi SDP-a, pak, glavni tajnik te stranke Nikša Vukas bio je treći i ušao je u Sabor iako ga je zaokružilo 132 birača. Bivši predsjednik Ivo Josipović dobio je tek tri tisuće preferencijalnih glasova, manje od Mirele Holy s više od 3600. Vlaho Orepić nije se proslavio s 884 glasa. No bilo je i onih koji nisu glasali ni za sebe pa tako Slobodan Obreza iz SRP-a ima nula glasova, kao primjerice i Vlasta Medar s liste Demokrata i Laburista. Bivši SDP-ov ministar, a sad čelnik Demokrata Mirando Mrsić dobio je svega 113 glasova. Zastupnici iz prošlog saziva – Branko Hrg je u 2. izbornoj jedinici dobio samo 855 glasova dok je Ivan Lovrinović dobio 1406. Milana Bandića zaokružilo je samo 1789 glasača.

Bušić pretekla Glasnovića

SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić uspio je u 3. izbornoj jedinici s 14. mjesta na listi ući u Sabor, a podrška birača pogurala je i Sinišu Jenkača s HDZ-ove liste u toj izbornoj jedinici. Jenkač je kao 14. na listi osvojio 5275 glasova, odnosno 11,7 posto. I HNS-ov dosadašnji zastupnik Milorad Batinić privukao je samo nekoliko stotina glasova – 590. Marija Puh, bivša HNS-ova zastupnica, a sad na listi Reformista dobila je svega 56 glasova. Ivo Anušić je dobio rekordan broj preferencijalnih glasova u 4. izbornoj jedini, 23.679, a u Sabor je s te liste HDZ-a kao peti ušao i aktualni ministar regionalnog razvoja Marko Pavić i to sa samo 377 glasa. SDP-ova Romana Nikolić dobila je samo 318 glasova, ali osvojila je mandat kao treća na listi. HSS-ovka Ana Marija Petin, saborska zastupnica u prošlom sazivu, dobila je nešto više od 1300 glasova i to nije bilo dovoljno da opet uđe u Sabor.

Mario Radić iz Domovinskog pokreta dobio je 607 glasova, ali ušao je u Sabor kao drugi na listi. Bivša ministrica Bernardica Juretić Rožman na toj listi kao 14. dobila je samo 500-tinjak glasova. Bivši čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak dobio je samo 648 glasova, a gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić 201. U Sabor neće ući ni Goran Aleksić. Stevo Culej osvojio je samo 5,56 posto preferencijalnih glasova i nije izborio mandat kao 14. na listi HDZ-a. Kad je riječ o dijaspori, Plenkovićeva uzdanica Zdravka Bušić umalo je izgubila mjesto od Željka Glasnovića. Od mjesta u Saboru oprostio se i Ivan Pernar, a dolaze nove političke zvijezde Miroslav Škoro, Tomislav Tomašević, Dalija Orešković, Marijana Puljak, bračni par Raspudić, Davor Dretar-Drele...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

SP
Split71
13:48 07.07.2020.

Kako mi je žao sto vaku glavu necu gledat kako hlapa Hrvatske Kune!!!

DO
Domumom
13:44 07.07.2020.

. Bar jedna dobra vijest nema milana-mile.

Avatar Оѕvetnik Еrnesta Fulira
Оѕvetnik Еrnesta Fulira
14:41 07.07.2020.

HDZ se mora procistiti od koruptivnog toksicnog otpada, pozicionirati se u centar sa blagim otklonom u desno. Njima treba pripasti cca 55-60 mandata. Desnica koja je desnija od njih, na ovim izborima dobila je konacno legitimitet od respektabilnih 24 mandata i treba se konsolidirati i ojacati na cca 35 mandata, sto sigurno moze. Lijevi centar treba zauzeti potpuno redizajnirani SDP, koji se treba profilirati u modernu socijaldemokratsku stranku uz ritualno odricanje od ideoloskog nasljedja i bastine svojih komunipartizanskih prethodnika. Njima treba pripasti cca 25-30 mandata Preostalih cca 15-20 mandata treba ici lijevoliberalnim i aktivistickim opcijama. Izborni zakon treba izmijeniti da manjine ne mogu odlucivati o izglasavanju ili rusenju vlade. Kad se to sve dogodi, onda ce HR politicka scena konacno biti normalna. Ovo je povijesna prilika, idealan trenutak da se krene u tom smjeru. SDP je na koljenima i mora u redizajn, desnica se pojavila kao relevantan faktor, nove lijeve opcije du pokazale da se moze iz anonimnosti ozboriti za prostor, i sada je sve stvar pameti i racionalnosti.